Kopi Joss, cafea si carbune

O cana buna de cafea fierbinte si tare, cu sau fara zahar (dupa gust), in care pui o bucata mica de carbune incandescent. Desi unii dintre cei care au gustat o portie generoasa de Kopi Joss prefera un carbune care a inceput sa se raceasca, sustinand ca gustul este mai fin, mai bun. Kopi Joss este o specialitate pe care o puteti gasi in Yogyakarta, oras de pe insula indoneziana Java, locul unde colonistii olandezi au adus cafeaua prin secolul al XVII-lea, in scurta vreme devenind bautura preferata a celor de aici. Si dupa secole de traditie, experimente si variante s-a ajuns la Kopi Joss, cafeaua in care pui o bucatica de carbune. Nu este - potrivit cunoscatorilor - doar o chestiune de gust. Se pare ca daca pui un carbune aprins in cana de cafea, il lasi pana nu mai sfaraie, apoi il scoti, vei fi ferit de eventual arsuri de stomac daca bei cafeaua dimineata, inainte sa mananci ceva. Zvon sau nu, Kopi Joss este una dintre cele mai populare modalitati de a te bucura de o cafea buna, iar nu putini dintre cei care au incercat-o sustin ca se simte chiar un gust aparte, cu note de lemn ars, usor dulcegi, dar foarte placute. 
 
Se pare ca primele cafele cu un carbune in ele ar fi fost pregatite prin anii 60 ai secolului trecut, cand un ingenios negustor local s-a gandit sa adauge intr-o cana cu apa fierbinte, cafea si zahar un carbune scos din foc, lasandu-l pana cand amestecul nu a mai sfarait. Apoi l-a scos iar clientii pareau sa nu se mai sature. In scurta vreme ideea a fost preluata si de altii, asa cum se intampla de obicei, si chiar daca astazi prea putini cred in proprietatile vindecatoare ale mixturii de cafea si carbune oricand este binevenita o cana de Kopi Joss.  

Foto: brewminate.com
 

Articole asemănătoare