Lacul Balea, masivul Fagaras

Situat la altitudinea de 2034 m, in inima masivului Fagaras, Lacul Balea este cel mai mare lac glaciar si unul dintre cele mai frumoase obiective din Carpatii romanesti.

Zona de vegetatie alpina se intinde mai sus de limita superioara a rasinoaselor, ocupand cele mai inalte culmi muntoase. Padurea de rasinoase se rareste incet, incet, pana dispare, facand loc zonei alpine. Dupa  ce parcurgi drumul serpuit care deschide, cand pe stanga, cand pe dreapta, perspective spectaculoase, ajungi sus  pe “acoperisul” Romaniei.

Zona Balea Lac, parte a rezervatiei omonime care se intinde pe 180 ha, cucereste vizitatorii cu relieful glaciar tipic, cu morenele, terasele si valea concava, dominata de creste crenelate. Lacul Balea are 360 m lungime, 11,35 m adancimea iar apele sale reci sunt populate cu pastravi.

Clima este rece, iar vanturile puternice impiedica cresterea arborilor. Pe suprafete intinse cresc insa felurite ierburi, care formeaza vara frumoase pasuni alpine. Suprafata de 180 de hectare din jurul lacului Balea a fost declarata rezervatie stiintifica inca din 1932, intrucat adaposteste plante de valoare, precum floarea de colt (Leontopodium Alpinum), bulbucii (Trollius Europaeus) sau Vartejul Pamantului (Pedirularis Oederi). De asemenea, printre animelele ocrotite prin lege se numara capra neagra  (Rupicapra rupicapra), rasul si acvila de munte.

Prima Cabana la Lacul Balea a fost ridicata in anul 1904, de catre Societatea Carpatina Transilvaneana, iar inaugurarea acesteia a avut loc la 29 august 1905. Lacul Balea se gaseste la circa 77 km de Sibiu, 68 km de Fagaras si la 85 km de Curtea de Arges.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Aria naturala protejata “Lacul Snagov”

    La 35 de kilometri de Bucuresti, pe drumul national (DN1) care leaga capitala de orasul Ploiesti, se afla Lacul Snagov.

  • Lacul glaciar Peyto

    Lacul glaciar Peyto din Muntii Stancosi Canadieni este una dintre atractiile principale de pe teritoriul Parcului National Banff.

  • Lacul Kivu, o bomba cu ceas naturala

    Lacul Kivu face parte din Marile Lacuri Africane, alaturi de faimoasele unitati lacustre Victoria si Tanganyika, si se gaseste la granita statelor Congo si Rwanda. Desi albastru si calm la suprafata, Kivu (care in lima Bantu inseamna “lac”) ascunde in adancuri un secret mortal

  • 10 lacuri vulcanice care au impresionat lumea

    Fiindca pot lua nastere numai in conditii speciale, lacurile vulcanice sunt caracterizate de un sarm specific. Indiferent ca sunt tacute astazi, ori agitate si imprevizibile, trecutul lor se leaga intotdeauna de unul dintre cele mai terifiante fenomene telurice: eruptiile vulcanice.


Warning: fopen(cache/24c6d24a7cfd34a881142fb059fd6669) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139