Lalele, lalele...

Simfonia lalelelorNumele stiintific al lalelelor, intilnit in toata lumea, este de origine persana, venind de la termenul -tulben-care inseamna turban, ca aluzie la asemanarea cupei florale cu traditionalele lor turbane.
Zona de origine a lalelelor este considerata regiunea muntoasa a Asiei Mici, dar ele pot fi intilnite si in zonele temperate ale Chinei, Japoniei, Asiei Centrale si, cu totul intimplator, de-a lungul Marii Mediterane, pe colinele muntoase europene si africane.
De-a lungul timpului, lalelele au stirnit adevarate pasiuni, intre anii 1634-1637 ajungindu-se la o adevarata tulipomanie. Zestrea acestei flori este foarte bogata. Zeci de specii au fost aduse in Europa din locurile de origine, iar horticultorii au creat mii de hibrizi, ajungindu-se la flori cu calitati inedite ca forma, vigoare, culoare, parfum. Prestanta si eleganta acestei flori au facut ca ea sa fie considerata o adevarata regina a gradinilor sau a interioarelor, in sezonul de primavara. Si drept dovada a importantei ce se acorda acestei plante, in Olanda functioneaza o mie de institutii si activitati de notorietate mondiala. Este important de stiut ca Olanda produce 70% din productia mondiala de bulbi. Aici functioneaza Sectia de Bulbicultura a Universitatii Agronomice din Wagemingen, Centrul International de Bulbicultura, Asociatia Regala a Bulbicultorilor, Asociatia Olandeza a Exportatorilor de Bulbi, Bursa Bulbilor. La Limmen a fost infiintat Muzeul -Hortus Bulborum-, unde sint adunate specii si hibrizi de plante bulboase. Aici pot fi vazute soiuri datind din 1595 sau soiul Zomerschoon, din timpul tulipomaniei (1634-1637). De asemenea, in 1949, la initiativa bulbicultorilor din regiunea Lisse, s-a infiintat forul Keukenhof (intre Haarlem si Leyde), o mare expozitie de plante bulboase, unde vedetele consacrate sint lalelele. Anual, pe o suprafata de 28 de hectare sint plantati 6-7 milioane de bulbi in diferite variante de prezentare. Perioadele de vizitare, daca doriti sa mergeti la expozitie in Olanda, sint: 15 aprilie-30 mai pentru lalele; aprilie pentru narcise; 15 aprilie-30 mai pentru zambile si mai-iunie pentru crini. Programul expozitional cuprinde si alte specii de alstroemaria sau muscari. Acest eveniment expozitional a devenit un veritabil punct de atractie turistica, cu peste 1 milion de vizitatori anual.
La noi in tara se crede ca lalelele au fost aduse din Turcia la inceputul stapinirii otomane. Documentele mentioneaza cultura de lalele abia pe la 1786-1788, cind au fost create primele gradini decorative, printre care si cea a palatului lui Nicolae Mavrogheni.
O contributie importanta la dezvoltarea acestei culturi, la noi in tara, a avut-o Laboratorul de Floricultura Eforie Nord, unde a activat dna. ing. Elena Bitlan, cea care a reusit sa adune cel mai mare numar de soiuri - peste 200.
Este important de stiut ca bulbii produsi la Eforie Nord au initiat Expozitia -Simfonia lalelelor- care, de peste 30 de ani, se organizeaza anual la Pitesti, la sfirsitul lunii aprilie si la care va invitam. Va fi o placere.

Articole asemănătoare

 • Lalele Ballade White

  Cu inflorescente mari, de un alb pur, intens, cu o forma intre cupa de lalea si cea de crin, Ballade White este un soi de lalele cu adevarat special, poate putin mai pretentios cand vine vorba de cultivare si ingrijire, dar efectul vizual este remarcabil.

 • Lalele imperiale Rubra Maxima

  O varietate de lalea imperiala de o impresionanta frumusete, cu inflorescente mari de un rosu-portocaliu intens, cald, Rubra Maxima poate sa atinga la maturitate 100 de cm inaltime, este un soi cu aspect exotic si va schimba radical orice gradina.

 • Yellow Baby, lalele galbene pentru cea mai frumoasa gradina

  Varietate pitica de lalele cu inflorescente de un galben intens, puternic, parfum usor si placut, Yellow Baby poate fi acea optiune cromatica plina de prospetime ce va schimba radical o gradina, un balcon sau o terasa.

 • Laleaua Silk Surprise, eleganta in tuse alb si roz

  Un soi rar de lalele, aceste Silk Surprise se numara printre rarele varietati bicolore, petalele cu textura fina si catifelata fiind marcate de pete alb si roz.

 • Black Tulip - laleaua neagra

  O varietate splendida de lalele duble, cu petale inchise la culoare, Black Tulip este acel soi care poate fi considerat pe drept cuvant, dupa numele unui roman celebru, laleaua neagra.