Legumele modificate genetic sau tratate chimic au efecte greu controlabile in Romania

Daca la cele tratate genetic e greu de spus care sunt efectele, legumele tratate chimic devin cancerigene daca se depasesc dozajele - a explicat Gheorghe Mencinicopschi, director general la Institutul de Cercetare Alimentara, in "Ora de stiri" (TVR2).

Discutia a plecat de la documentarul austriac "We feed the world", prezentat in premiera de HotNews.ro saptamana trecuta.

Legumele tratate chimic
Legumele tratate chimic arata foarte bine, multe dintre ele nu prea au gust, in special cele din import, efectul in acest caz asupra sanatatii noastre exista?

Poate exista. Depinde cum sunt tratate si pentru ce sunt tratate. De regula, sunt tratate atat legumele, cat si fructele pentru a li se prelungi viata de raft - pentru a rezista cat mai mult. Acestora li se opreste procesul de coacere si sunt iradiate.

Iradierea
De exemplu, capsunile - nu e cazul capsunilor romanesti, dar exista capsuni care sunt iradiate. Sunt fructe necoapte, oprite din procesul de maturare prin iradiere.

Doze cancerigene
Intr-o agricultura super-intensiva sunt utilizate ingrasamintele chimice, in special cele azotoase. Daca administrarea nu este gestionata corect, daca se face un abuz, atunci planta poate acumula cantitati mari de azotati, care se transforma in azotiti, la randul lor in nitrozamine, substante cancerigene.

Legumele din import sunt periculoase sau acolo sunt tinute sub control?
Cu ceva timp in urma noi [ICA] am facut niste analize si nu erau depasite normele europene in ceea ce priveste cantitatea de azotati.

Dar legumele pe care le cumparam de la tarani?
Nu putem sti decat intr-un laborator acreditat. [?Si aceste analize cine le face?]

Legumele modificate genetic
"Nu se cunosc pe efectele pe termen lung ale organismelor modificate genetic", spune Mencinicopschi, referindu-se la "proba timpului: timpul ne va spune daca aceste organisme modificate genetic s-au integrat bine in mediu".

Nu sunt semnalate de catre sferele de cercetare efecte adverse asupra consumatorului sau mediului inconjurator. Dar, asa cum spunea mai sus, nu se cunosc efectele in timp. Mencinicopschi a dat explicatii unde pot aparea semne de intrebare.

Categoriile de organisme modificate genetic

La nivel de exploatare industriala, exista in special plante modificate genetic.

Generatia I: rezistente la un ierbicid
Plante modificate genetic de generatia intai. La acestea s-a urmarit obtinerea unui avantaj agronomic: rezistenta la un daunator sau la un ierbicid universal, asa cum este la soia modificata genetic. Aceasta inseamna ca orice alta planta e distrusa de acel ierbicid, dar planta care ne este noua utila - soia - nu este distrusa. In felul acesta, printr-o singura stropire sunt distruse buruienile, iar soia supravietuieste. Acestea sunt avantaje de productie, de competitivitate agricola.

Generatia a II-a: imbogatite in minerale/vitamine
Sunt organisme din generatia a doua, la care se urmaresc modificari compozitionale; ex. imbogatirea de 100 de ori in vitamina C sau putem sa imbogatim o leguminoasa astfel incat sa depaseasca din punct de vedere cantitativ proteina din carne.Consumam legume modificate genetic; ex. soia. In Europa soia modificata genetic e folosita ca furaj, pentru hrana animalelor.

Sursa:
HotNews.ro

Articole asemănătoare

  • Perele Obelisk

    Cu fructele sale mari, cu o coaja subtire si un frumos colorit galben-verzui, proaspat, cu pete maronii atunci cand sunt bine coapte, parul columnar Obelisk este una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care nu au foarte mult spatiu in livada sau gradina, dar isi doresc pere cu gust dulce si note acrisoare, cu pulpa relativ moale, suculenta, perfecte pentru gustare sau conservare.

  • Crinii orientali Stargazer

    Soi hibrid de crin oriental cu inflorescente mari si parfum intens, dulce, Stargazer a fost creat in anii 70 si de atunci este una dintre varietatile de crini preferate de cunoscatori pentru ca este usor de plantat si intretinut, rezista bine la boli sau daunatori (daca au soare si suficienta apa), iar florile sunt perfecte pentru vaze si aranjamente florale

  • Podbalul in medicina naturista

    Podbalul este relativ usor de recunoscut datorita inflorescentelor sale mari, galbene, in antodiu (seamana cu papadiile) si este o planta mica, scunda, iar cunoscatorii culeg frunzele mari, late, carnoase, dar si florile uscate se folosesc pentru prevenirea sau tratarea unor afectiuni, sub forma de infuzie, sirop sau suc. Au efecte tonice, antiinflamatoare si emoliente.

  • Alimentatia organica sanatoasa, intre adevar si iluzie

    Alimentatia “organica”, “ecologica” sau “biologica” defineste indeobste acele componente pentru obtinerea carora nu se intrebuinteaza pesticide, ingrasaminte sau organisme modificate genetic.

  • Radicalii liberi pe intelesul tuturor

    Orice discutie privitoare la raportul care se stabileste intre alimentatie si sanatate are la temelie cateva notiuni cheie, de specialitate sau nu, care au menirea sa exprime conexiunea celor doua, cum sunt de pilda termenii: vitamine, minerale, digestie, absorbtie, antioxidanti sau radicali liberi.


Warning: fopen(cache/c4a948b21bd17a0e776de62ae9559f5a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139