Radicalii liberi pe intelesul tuturor

Orice discutie privitoare la raportul care se stabileste intre alimentatie si sanatate are la temelie cateva notiuni cheie, de specialitate sau nu, care au menirea sa exprime conexiunea celor doua, cum sunt de pilda termenii: vitamine, minerale, digestie, absorbtie, antioxidanti sau radicali liberi.  Frecventele referiri facute la cei din urma subliniaza ca unul dintre aspectele care ar trebui sa ne procupe este combaterea efectelor negative pe care radicalii liberi le au asupra organismului.

Dar pentru aceasta avem nevoie sa raspundem la cateva intrebari simple, insa de o mare insemnatate. Ce sunt radicalii liberi? De ce cauzeaza daune organismului uman? De unde vine eficienta miraculoasa a antioxidantilor in combaterea acestora? Vom apela in continuare la cateva notiuni elementare de biologie si chimie, pentru ca toate minunile care se petrec cu noi isi au originea adesea in universul microscopic.

Dupa cum stim cu totii materia vie se subdivide in celule, molecule, atomi si particule subatomice. Radicalii liberi sunt atomi sau molecule care au un numar impar de electroni, ce cauta sa se stabilizeze prin asocierea cu alte molecule "sanatoase". O data inceput, acest proces capata amploare cauzand  imbatranirea prematura a indivizilor,  deteriorarea tesuturilor si instalarea unor boli.  

Aparitia lor este determinata in mod normal de metabolism. Uneori sistemul nostru imunitar le genereaza cu scopul de a neutraliza virusurile si bacteriile, de cele mai multe ori insa, anomaliile factorilor de mediu (poluarea, radiatiile) si chiar fumul de tigara conduc la un surplus de radicali liberi. In mod normal organismul se autoregleaza fara dificultate, insa atunci cand antioxidantii nu sunt disponibili sau cand productia radicalilor liberi este excesiva daunele pot sa apara. Nu in ultimul rand varsta este un factor decisiv in echilibrul biologic din interiorul nostru.

Cel mai mare merit al antioxidantilor este ca neutralizeaza radicalii liberi prin cedare de electroni, punand astfel capat reactiei in lant. Cei mai apreciati antioxidanti sunt vitaminele C si E, care din fericire pot fi luate direct din natura pe calea fructelor si legumelor.  Multe studii au corelat aportul ridicat de vitamina C cu o rata mai scazuta a cancerului iar vitamina E cu prevenirea bolilor cardiovasculare.

In concluzie, orice dieta sanatoasa trebuie sa beneficieze de un aport insemnat de antioxidanti care sa contracareze actiunea radicalilor liberi. Inainte de a aplea la suplimentele alimentare amintiti-va ca excesul de vitamine poate deveni la randul lui cauza unor probleme. Asadar, hraniti-va cumpatat bazandu-va cat mai mult pe darurile naturii, pe fructe si legume.  

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Ridichea neagra in medicina traditionala

    Poate ca nu este tocmai pe gustul tuturor - ridichea obisnuita, rosie, este cu siguranta mult mai populara - insa ridichea neagra nu este fals asociata in general tratamentelor naturiste. Cunoscatorii o folosesc pentru tratarea anemiei, ca un remediu naturist eficient in gripe si raceli, pentru efectele sale diuretice si detoxifiante, fiind adesea asociata cu mierea de albine.

  • Ce (poate) nu stiati despre fructe

    Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme.

  • Fasolea alba, cateva virtuti pentru care isi merita locul in dieta

    Fasolea alba este o hrana sanatoasa care n-are a face cu proasta reputatie pe care este obligata sa o indure.

  • Pentru ochi sanatosi nu scapa luteina din vedere!

    In urma cu aproape doua decenii, optometristul Stuart Richer observa ca la pacientii cu degenerare maculara – o afectiune oftalmologica ce afecteaza unul din opt americani – simptomele se amelioreaza cu multivitamine.

  • Iluminatul arhitectural pentru gradina casei tale

    Dupa un timp in care iluminatul arhitectural a deservit doar institutii reprezentative din unele orase, iata, in sfarsit, conceptul alcatuind o tendinta aflata pe buzele tuturor.


Warning: fopen(cache/f818e94f95689153827cd7d089e2ef16) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139