Limbajul cromatic si simbolismul lalelelor

Nativa din partile Perisei si ale Turciei, laleaua si-a facut aparitia si in Europa inca din secolul al XVI-lea. Carolus Clausius, unul dintre prietenii ambasadorului de Busbecq invitat sa organizeze gradina botanica a Universitatii Leiden, pleaca in Olanda in 1593, ducand cu el bulbi de lalele. 

La scurta vreme, popularitatea castigata in Tarile de Jos ajungea asa de mare inca se declanseaza o adevarata "manie a lalelelor" lasand urme adanci in cultura locala pana in zilele noastre. Nu intamplator Olanda mai este numita, dupa cum bine stim cu totii, "Tara Lalelelor" . Desi culorile diferite ale florilor atrag semnificatii distincte, simplificand lucrurile putem afirma ca laleaua este asociata in primul rand dragostei. Ea infatiseaza constanta sentimentelor, rezistenta lor, in ciuda timpului si a diferitelor obstacole, precum si lipsa compromisului.

Culorile amestecate ale aflorilor au sugerat mereu iubirea imaginativa, gata de surprize, o relatie nemonotona. Lalelele galbene simbolizeaza gandurile senine si iertarea iar cele rosii, de aceeasi culoare cu cea a sangelui, iubirea si pasiunea fiind oferite in mod frecvent ca dar de Dragobete. Laleaua de culoare rosu-stacojiu reprezinta iubirea capabila de orice sacrificiu sau dragostea ranita.

Oricat de atragator ar suna, laleaua neagra este inca un mit. Floarea ce poarta conventional acest nume este de fapt o lalea de un mov foarte inchis care poate parea neagra intr-o lumina slaba.

Florile patate se evita, in general, atunci cand o relatie sentimentala se afla la debut, pentru ca ele indica numai dorinta de a experimenta, nu o dragoste serioasa. Cu alte cuvinte sunt asociate superficialitatii. In schimb, pentru o relatie cu oarecare vechime, ele sunt bine venite, semnificand bucuria, lipsa plictiselii. Se pot darui si prietenilor, cunostintelor, purtand acelasi mesaj de bucurie. Nu in ultimul rand, laleaua intruchipeaza excesul, ispita modei, dorinta de lux si de stralucire.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Sensation, liliacul cu aspect exotic pe care il vei adora

  O varietate de liliac pe care o veti intalni din pacate prea rar in gradini, Sensation este un soi suprinzator atat datorita culorii - un mov deschis, cald, placut - cat si datorita inflorescentelor cu petale mici, dispuse in forma de stele cu patru colturi si avand marginile marcate de o dunga alba, completand cromatic neasteptat de bine centrul florilor.

 • Laleaua Princess Unique

  Soi de lalea dubla cu totul diferit de cele clasice, pe care le gasim de obicei in florarii si gradini, Princess Unique ofera privitorilor un amestec cromatic de rosu, portocaliu, galbene, toate in tonuri vii, acoperind inflorescentele cu petale ondulate, mari, viguroase.

 • Trandafirii Memphis Music

  Un soi de trandafiri mai pretentios decat cei pe care ii intalnim de regula in gradini si parcuri, insa coloritul si mai ales modelul cromatic fac din Memphis Music (o varietate care abia a depasit un deceniu de existenta) o raritate ce merita eforturile.

 • Trandafirii Mr. Lincoln

  Florile cu textura catifelata sunt perfecte pentru buchete - rezista bine in vaza - sau decoratiuni florale pentru ocazii festive. Dincolo de efectul cromatic de exceptie este un soi teahibrid care surprinde prin aroma complexa si puternica.

 • Hortensia Sundae Fraise

  . Este o hortensie rezistenta, cu numeroase inflorescente mari, in doua tonuri de culoare - roz si alb, adesea cu tente de violet - care se potriveste in orice ansamblu cromatic daca vrem un plus de vitalitate si buna dispozitie.