Limbajul cromatic si simbolismul lalelelor

Nativa din partile Perisei si ale Turciei, laleaua si-a facut aparitia si in Europa inca din secolul al XVI-lea. Carolus Clausius, unul dintre prietenii ambasadorului de Busbecq invitat sa organizeze gradina botanica a Universitatii Leiden, pleaca in Olanda in 1593, ducand cu el bulbi de lalele. 

La scurta vreme, popularitatea castigata in Tarile de Jos ajungea asa de mare inca se declanseaza o adevarata "manie a lalelelor" lasand urme adanci in cultura locala pana in zilele noastre. Nu intamplator Olanda mai este numita, dupa cum bine stim cu totii, "Tara Lalelelor" . Desi culorile diferite ale florilor atrag semnificatii distincte, simplificand lucrurile putem afirma ca laleaua este asociata in primul rand dragostei. Ea infatiseaza constanta sentimentelor, rezistenta lor, in ciuda timpului si a diferitelor obstacole, precum si lipsa compromisului.

Culorile amestecate ale aflorilor au sugerat mereu iubirea imaginativa, gata de surprize, o relatie nemonotona. Lalelele galbene simbolizeaza gandurile senine si iertarea iar cele rosii, de aceeasi culoare cu cea a sangelui, iubirea si pasiunea fiind oferite in mod frecvent ca dar de Dragobete. Laleaua de culoare rosu-stacojiu reprezinta iubirea capabila de orice sacrificiu sau dragostea ranita.

Oricat de atragator ar suna, laleaua neagra este inca un mit. Floarea ce poarta conventional acest nume este de fapt o lalea de un mov foarte inchis care poate parea neagra intr-o lumina slaba.

Florile patate se evita, in general, atunci cand o relatie sentimentala se afla la debut, pentru ca ele indica numai dorinta de a experimenta, nu o dragoste serioasa. Cu alte cuvinte sunt asociate superficialitatii. In schimb, pentru o relatie cu oarecare vechime, ele sunt bine venite, semnificand bucuria, lipsa plictiselii. Se pot darui si prietenilor, cunostintelor, purtand acelasi mesaj de bucurie. Nu in ultimul rand, laleaua intruchipeaza excesul, ispita modei, dorinta de lux si de stralucire.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Neil Diamond

  Cu parfumul sau puternic, dominat de notele dulci, clasice, acest trandafir teahibrid este prea rar intalnit in gradini, dar pasionatii il apreciaza mai ales pentru petalele sale bicolore, pe care veti intalni diverse nuante de rosu (de la roz inchis pana aproape de bordo) si alb curat, pur, intr-un joc cromatic pe care nu il vezi foarte des.

 • Salata cu fructe de padure, sfecla si miez de nuca

  Plina de culori si arome, transformand un bol intr-un spectacol cromatic, este o reteta in care gusturile dulci-acrisoare sunt completate de cel de sfecta si nuca.

 • Daliile Tartan

  Flori bicolore de mari dimensiuni, atragatoare prin jocul cromatic de alb si rosu visiniu, aceste dalii au un parfum placut, dulce, sunt relativ rezistente, se cultiva si se intretin usor, schimband radical orice gradina sau spatiu verde.

 • Trandafirul Bicolette

  Varietate de origine elvetiana de trandafir teahibrid, cu boboci de un rosu intens, cu nuante inchise aproape de purpuriu si parfum usor, Bicolette ajunge la maturitate la circa 150 de cm inaltime, dar surprinde placut prin florile sale mari, duble, cu peste 20 de petale intr-un interesant contrast cromatic fata de frunzisul de un verde inchis, usor lucios.

 • Laleaua Albion Star, alb delicat si eleganta aparte

  Varietate de lalea de un alb crem, delicat, cu mici pete rox, Albion Star atinge la maturitate 20-25 de cm inaltime, asa ca este o alegere buna atat pentru gradini, parcuri, spatii verzi, cat si pentru jardiniere sau ghivece tinute in balcon sau pe terase, unde sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei.