Limonium sinuatum - pentru decor cu flori uscate

limonium

 

 Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Denumire stiintifica: Limonium sinuatum

 

Denumiri sinonime: Statice beaumierana, Limonium bonduellei

 

Denumiri comune: Saraturica, Limba pestelui

 

Familie: Plumbaginaceae

 

Origine: Africa, Vestul Asiei, Centrul si Sudul Europei, Australia

 

Aspect si prezentare: Nelipsita din decorurile cu flori uscate, dar utilizata foarte des si in aranjamente cu flori proaspete, Limonium sinuatum este apreciata pentru inflorescentele sale deosebite, in culori variate, dispuse in ciorchini rasfirati.

 

Planta in sine formeaza primavara o rozeta joasa de frunze ondulate de culoare verde deschis, din care pornesc tulpini rezistente si taioase, de cca 40-50 cm inaltime, ce se desfac catre varf in mici buchete albe sau colorate in nuante de roz, rosu, galben, oranj, albastru sau mov.

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Tinand cont ca, in mediul natural, Limonium sinuatum creste pe pajisti intinse si insorite, in apropierea raurilor sau vaioagelor, primul lucru recomandat, atunci cand doriti sa cultivati aceasta planta in gradina dumneavoastra, este sa-i oferiti spatii cu lumina intensa. Puteti chiar sa o plantati in zone cu soare direct, in felul acesta va veti asigura de o inflorire frumoasa si bogata.

 

In privinta caldurii nu este pretentioasa, dar se dezvolta foarte bine la temperaturi cuprinse intre 16 si 26 grade Celsius.

 

Tolereaza bine orice fel de substrat, prefera insa solurile usor nisipoase, cu un drenaj ridicat, cu un pH neutru, chiar usor alcalin.

 

Nu agreeaza excesul de apa la nivelul radacinilor, prin urmare va trebui sa o udati cu atentie, nu mai des de o udare la 3-4 zile, in perioadele secetoase si doar o data la 8-10 zile, primavara si toamna.

 

Nu are nevoie de umiditate atmosferica ridicata, multumindu-se chiar si cu un aer mai uscat.

 

Infloreste foarte frumos cu o minima ingrijire, neavand neaparata nevoie de fertilizare.

 

Inflorirea se desfasoara pe parcursul a cca 4 luni, incepand din iunie pana toamna tarziu, planta producand mici floricele albe inconjurate de bractee dantelate, cu aspect de hartie gofrata. Desi micile flori sunt doar de culoare alba, inflorescentele pot fi galbene, oranj, purpurii, roz sau mov, in functie de nuanta bracteelor, caci acestea din urma sunt cele ce definesc in final culoarea.

 

Se inmulteste prin despartirea tufelor si prin seminte. Insamantarea se poate face direct in gradina, la locul definitiv, dupa trecerea frigului, iar plantele se raresc doar dupa ce au atins 12-14 cm. Se poate proceda si la insamantarea la cald, in propagatoare, rasadurile obtinute astfel repicandu-se dupa ce au format 2 perechi de frunze. Se transplanteaza apoi in gradina, pe la mijlocul lui martie, dupa ce vremea a inceput sa se incalzeasca.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Partea ceva mai dificila in cultivarea acestei plante este etapa insamantarii si cea imediat urmatoare, pana la obtinerea si transplantarea rasadurilor. Odata inradacinate la locul definitiv, Limonium sinuatum va creste si inflori sub o minima supraveghere.

 

Pentru a le pastra sub forma de flori uscate, tulpinile se taie cand inflorescentele s-au desfacut doar pe jumatate. Se leaga in buchete si se pastreaza, agatate cu ciochinii in jos, in spatii intunecoase, uscate si bine aerisite. 

 

 Alte specii si varietati: L. platyphyllum, L. latifolium, L. arborescens, L. aureum, L. perezii (inflorescente sferice mari), L. tetragonum, L. caesium, L. sinense, L. sieberi, L. caspium, L. dregeanum, L. reniforme, L. potaninii, L. flexuosum, L. franchetii, L. ornatum, L. macrophyllum, L. imbricatum.

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Iasomie cu flori duble

    Un soi de iasomie cunoscut ca iasomie Schneesturm, cunoscut si apreciat de gradinari datorita florilor mari, duble, cu petalele in straturi, a fost mai mereu ales de cei care apreciau in spatiul de relaxare putin rafinament, putina eleganta florala, un echilibru vegetal pe care alte flori pur si simplu nu il ofereau.

  • Masca cu lamaie, struguri si miere pentru tenul cu aspect lucios

    Atunci cand ne confruntam cu un ten cu aspect lucios, aceasta situatie poate constitui una deranjanta pentru noi. Va invitam sa preparati la domiciliu o masca naturala cu lamaie, struguri si miere, speciala pentru tenul cu aspect lucios.

  • Spathiphyllum, planta tropicala de interior

    Planta extrem de populara printre iubitorii de specii cu flori, Spathiphyllum, imprumuta intotdeauna din eleganta florilor si frunzisului sau oricarui spatiu in care este asezata.

  • Decor interior. Flori in ghiveci.

    Nu e usor sa alegi din multimea de varietati si exemplare incarcate de flori, in diverse forme si culori. Cele mai atractive si cu siguranta mai cautate sunt plantele de interior cu flori parfumate.

  • Ananas comosus - decor exotic in ghiveci

    Se stie ca orice planta cultivata in interior are o dezvoltare usor incetinita fata de un exemplar similar cultivat in gradina, in mediu natural. Din acest considerent si Ananas comosus trebuie ajutat din cand in cand cu o doza slaba de ingrasamant pentru plante cu flori.


Warning: fopen(cache/254362679010d22590c33c459f2ab35d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139