Luminoterapia, un antidepresiv natural

 Luminoterapia stimuleaza epifiza sau glanda pineala, o glanda sensibila la lumina, locata in creierul mic.

In timpul zilei epifiza are proprietatea de a secreta melatonina. Prezenta in exces in organism, aceasta are capacitatea de a provoca insomnii in cazul persoanelor care sufera de depresie.

Depresia severa de iarna se reflecta in tulburari afective de natura cronica, probleme de concentrare si o senzatie de oboseala constanta.

Cercetarile au evidentiat ca pana la 90 % din cazurile de depresie severa de iarna pot fi vindecate cu ajutorul luminoterapiei.

Luminoterapia ajuta la vindecarea depresiei sezoniere, stresului de iarna, regleaza somnul si vindeca problemele libidoului si problemele aparute din cauza decalajului de fus orar.

Nivelul ridicat al melatoninei in organism poate fi diminuat cu ajutorul luminii. Expunerea zilnica intr-un interval de 30 pana la 60 de minute la o lumina puternica, la nivelul ochilor, este suficienta pentru un somn linistit.

Succesul luminoterapiei depinde de cantitatea de lumina (exprimata in lux), care este primita de retina. Prin urmare, este recomandabil ca fasciculul luminos sa fie orientat catre fata.

Luxul este unitatea de masurare a iluminarii ce stabileste standardele iluminarii unei suprafete care primeste un flux luminos, repartizat uniform pe un metru patrat.

Cu cat sunteti mai aproape de o sursa de lumina, cu atat tratamentul va avea mai mult succes. Cu cat sunteti la o distanta mai mare de sursa de lumina, cu atat lumina pe care o primesc ochii este mai putin intensa.

In luminoterapie nu exista efecte secundare si rezultatele incep sa apara dupa un tratament de 3-4 zile.

Este indicat sa consultati medicul de familie sau un optician inainte de a incepe terapia cu lumina.

Luminoterapia are proprietatea de a incetini productia de melatonina, lupta impotriva somnolentei si a depresiei.

Articole asemănătoare

 • Strugurii Venus

  Varietate de struguri de masa de origine americana cu boabe de marime medie, rotunde, carnoase, fara samburi, gust dulce si note intense de muscat, Venus este de departe unul dintre cele mai bune soiuri pentru desert sau gustare, dar si pentru a fi transformat intr-un suc natural pentru perioada de vara.

 • Strugurii Arkadia

  Soi de struguri albi de masa cu boabe mari, suculente, dulci, cu pulpa elastica si coaja subtire, putini samburi, Arkadia este una dintre cele mai bune alegeri cand vreti un desert natural, gustos si mai ales sanatos.

 • Suc natural cu portocale rosii

  Un suc natural preparat direct din pulpa este hranitor si va potoleste setea cand aveti pofta de ceva racoritor. Va invitam sa pregatiti un suc natural cu portocale rosii.

 • Suc natural cu morcovi si rosii

  Un suc natural, fie el preparat numai din legume, este in primul rand sanatos si plin de vitamine. Morcovul este un puternic antioxidant, in timp ce rosia si sucul sau ne energizeaza organismul.

 • Balsam natural cu banane si avocado pentru par uscat

  Un tratament natural preparat acasa este intotdeauna benefic, fie ca este pentru par ori pentru corp. Va invitam sa incercati pentru parul uscat un balsam natural cu banane si avocado.