Luna mai in ghivece si gradini

Fucsia

foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Ne-am pregatit de ceva vreme de Sarbatorile Pascale. Ne-am curatit casele cu grija si pricepere si ne-am pregatit sufletele pentru a primi, in noaptea magica, sfanta taina a Invierii Domnului. Sa vedem insa daca am pregatitit totul asa cum se cuvine. In casa nu doar obiectele neinsufletite trebuie ordonate si aranjate, ci si plantele noastre dragi merita putina atentie si ingrijire. Si ele au nevoie de curatire pentru ca si ele vor contribui la starea noastra de bine, de relaxare, ce incepe sa ne cuprinda cu venirea primaverii.

 

 

Daca nu ati avut timp pana acum sa va pregatiti plantele de primavara, e momentul sa o faceti. Multe din ele s-au trezit demult la viata, au inceput sa formeze frunze noi, altele incep sa infloreasca, iar o parte din ele - florile cu bulbi - v-au bucurat deja cu flori parfumate si multicolore.

 

 

Arbustii si plantele mari, viguroase, dar care s-au degarnisit de frunze pe timpul iernii, au nevoie de taieri de corectare si intretinere. Hibiscus, Abutilon, Clerondendron, copaceii de Fuchsia, Azalee si Rododendron suporta acum taierea ramurilor lungi si golase, uscate sau inestetice. O astfel de operatie se va face cu foarfece bine ascutite pentru a nu rani inutil plantele.

 

 

La exemplarele care necesita acest lucru se va schimba intreg pamantul sau doar cel de la suprafata, cu unul proaspat, care sa le asigure necesarul de nutrienti pentru inca un ciclu de vegetatie.

 

 

Daca nu ati facut-o deja, puteti incepe administrarea ingrasamintelor pentru speciile care necesita acest lucru. Folositi batoane solide cu dispersie prelungita, pe care le introduceti in pamantul din ghiveci, langa marginea acestuia sau fertilizatori lichizi pe care ii veti aplica prin pulverizare foliara sau direct in ghiveci, la udarea plantelor.

 

 

 

Nici peluza sau gradina  dumneavoastra nu trebuie neglijate. Incepeti semanarea gazonului, curatind pamantul de frunzele si ramurile uscate ramase de peste iarna si sapand si afanand pamantul. Udati bine dupa insamantare si urmariti calitatea incoltirii pentru a completa in timp util eventualele goluri.

 

 

 

Daca ati ramas in urma cu activitatea in gradina, nu mai pregetati si treceti rapid la curatarea pomilor si efectuati stropirile de sezon. Pomii bine ingrijiti in primavara, va vor rasplati la timpul cuvenit cu fructe mari, coapte si parfumate.

 

 

 

Palisati lianele si semi-arbustii cataratori, folosind tutori de lemn sau sarma, rezistenti si bine fixati. Ganditi-va ca vine o vara lunga si ramurile subtiri si fragile de acum, vor avea nevoie de sprijin puternic cand se vor imbraca in frunzis bogat si ciorchini grei de flori.

 

 

 

In zonele cu soare puternic, amenajati de pe acum, mici umbrare si pagode de recreere, pe care sa dirijati ramuri de Lonicera, Clematis, trandafiri cataratori sau Campsis radicans. Cand arsita va incinge asfaltul si acoperisul caselor, va veti felicita pentru acest mic efort si va veti bucura in linistea gradinii dumneavoastra, de racoarea si umbra oferita de oaza dumneavoastra de verdeata si parfum.

 

 

Tot acum aveti posiblitatea inmultirii plantelor pe care le detineti, in ghivece sau in gradina. Faceti butasi de varf sau de tulpina si inradacinati-i pe substrat de turba cu nisip sau in apa, daca e vorba de specii ce se prind mai usor. Pentru butasii semilemnificati, folosirea unui hormon de inradacinare poate da rezultate mai bune. Dar daca nu dispuneti de aceasta substanta, nu va faceti griji. Puteti compensa prin plantarea butasilor sub pet-uri de plastic, in ghivece cu substrat proaspat pregatit sau direct in gradina, in locatii usor umbrite.

 

 

Abia dupa ce v-ati ingrijit cum se cuvine de plantele din ghivece dar si de gradina dumneavoastra, puteti spune ca ati incheiat cu bine pregatirile de Paste. De acum si plantele va vor zambi fericite iar gradina va va intampina mereu verde si va va multumi, oferindu-va flori parfumate si multicolore.

 

 

 

2 Mai 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

 • Laleaua Formosa

  Sortiment cu inflorescente mari de o nuanta putin intalnita in cazul lalelelor, un galben aproape de citron imbinat cu verde proaspat, Formosa este o buna alegere pentru gradini si parcuri, dar este o floare ce poate fi cultivata la fel de usor in ghivece si jardiniere.

 • Dalia Mignon, un spectacol cromatic pentru gradina

  O excelenta alegere pentru parcuri, gradini sau pentru a fi cultivate in ghivece si jardiniere, aceste dalii multicolore, care vor inflori abundent in lunile de vara, sunt usor de intretinut si nu sunt foarte pretentioase.

 • Laleaua Red Impression, o alegere clasica pentru toate gradinile

  Varietate de lalea cu aspect decorativ aparte, forma clasica si un rosu intens, catifelat, elegant, Red Impression este o alegere excelenta pentru gradini sau parcuri, dar poate fi cultivata la fel de usor si in ghivece si jardiniere.

 • Laleaua Monte Spider

  Soi de un galben intens, proaspat, curat, si cu inflorescente ale caror petale amintesc prin forma mai curand crizantemele decat laleaua clasica, Monte Spider este o buna alegere pentru gradini si parcuri, dar poate fi cultivat la fel de bine si de usor in ghivece si jardiniere.

 • Daliile Little Robert, frumusete exotica pentru orice gradina

  Varietate de dalie bicolora cu inflorescente mari, in nuante intense si proaspete, buna pentru gradini, parcuri, dar si pentru buchete si aranjamente florale, Little Robert se poate cultiva direct in pamant sau in ghivece si jardiniere.