Magia plantelor natural pictate toamna, in orice gradina

 Culoarea ruginie a frunzelor, specifica anotimpului tomnatic, este determinata de conditiile de mediu si predispozitie genetica. Punand problema altfel, daca spre exemplu arborele sau arbustul din gradina dumneavoastra nu detine chimia de baza pentru a produce frunze placut colorate la sosirea toamnei, nu puteti interveni cu nimic pentru a schimba acest lucru.

Horticultorii petrec destul de mult timp acordand o atentie sporita reproducerii si selectarii varietatilor de plante care toamna coloreaza placut gradinile. Chiar si asa, pana si cea mai frumos colorata clona nu va reusi sa ajunga la standardele dorite atunci cand conditiile de mediu nu sunt cele potrivite.

Schimbarile pe care le putem observa toamna la plantele ce ne inconjoara sunt declansate de zilele care devin tot mai scurte si temperaturile reci care anunta ca iarna se apropie.

Ziua mai scurta este cu siguranta un factor cunoscut, insa putini stiu ca venirea mai devreme a frigului inseamna si un sezon "colorat" mai repede. Aceste schimbari de lumina si temperatura am putea spune ca blocheaza interfata dintre frunze si restul plantei.

Pigmentul verde, clorofila, ingredientul principal datorita caruia o planta este capabila sa transforme razele soarelui in energie stocata, incepe sa se descompuna. Astfel apar in peisaj noi pigmenti care mereu au facut parte din compozitia plantei. Dintre acestia putem enumera pigmentii carotenoizi, aceiasi care dau morcovilor culoarea portocalie si pigmentii xantofili care inseamna pur si simplu "frunze galbene".

Antocianina este produsa de copaci si arbusti care produc o mare cantitate de zahar. Artarul este un exemplu foarte bun, frunzele sale devenind uimitor de frumos colorate in rosu si portocaliu, toamna.

Cum si antocianina se descompune la randul ei, frunzele vor capata si mai multa culoare spre sfarsitul anotimpului. In plus, daca este o toamna saraca in ploi, cantitatea de zahar produsa de plante este mult diminuata si la fel ca in celelalte cazuri, frunzele capata o culoare rosiatica. In aceste conditii este greu de presupus cat de "colorata" va fi toamna.

In functie de dimensiunea si tipul peisajului oferit de gradina dumneavoastraputeti totusi sa stabiliti care este cea mai buna alegere pentru a avea un anotimp tomnatic placut din punctul de vedere al designului general.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

 • Prunele Bluefree

  Soi de prun cu productie buna si fructe relativ mari, dulci, cu o aroma puternica si un colorit placut, un violet inchis cu note indigo, Bluefree poate fi plantat practic in orice gradina, adaptandu-se usor solului si conditiilor climatice din tara noastra.

 • Lalele pentru un decor placut. Toamna, anotimpul plantarii bulbilor

  Lalelele, fie ca sunt folosite in decorurile de interior sau exterior, mereu au fost alegerea ideala. Vesele si frumos colorate, acestea reusesc sa aduca buna dispozitie in orice casa.

 • Camellia poate infrumuseta toamna orice gradina

  Mereu verde, camellia sasanqua este planta ideala pentru orice gradina. Florile acesteia raman frumos colorate si toamna, indiferent de cat de reci se anunta zilele ramase pana la venirea primului inghet.

 • Porumbul ornamental, cultivat pentru decoruri de toamna

  Desi mai avem de asteptat pana la sosirea primaverii, anotimp prielnic pentru a planta porumbul de orice fel, nu strica sa planificati din timp decorurile de toamna pentru anul viitor.

 • Gradinaritul de toamna

  Activitatile din gradina sunt pe sfarsite toamna. In aceste conditii, pentru a inviora peisajul tomnatic nu va ramane decat sa apelati la un altfel de gradinarit. L-am putea numi gradinarit de toamna, in ghivece, deoarece puteti planta astfel flori care sa va inveseleasca atunci cand vremea devine neprietenoasa.