Marul in medicina naturista

\"\"Consumat ca atare sau sub forma de suc, are vitamine – B, C, A, E – si fibre, este bogat in zaharuri naturale si da energie, dar si senzatia de satietate, ceea ce il face util mai ales in diete.

Exista cateva zeci de soiuri de mere, pentru toate gusturile, asa ca poate fi o gustare sau un desert recomandat la orice varsta. Si pentru cei care isi doresc ceva mai mult decat simplul gust de mar il puteti rade si amesteca, in functie de preferinte, cu miere, branza de vaci, nuci pisate sau taiate marunt, cereale, diverse fructe uscate. Nu uitati ca nutritionistii recomanda ca merele sa fie consumate cu tot cu coaja, pentru ca in aceasta se gaseste o impresionanta cantitate de vitamine.

Merele in terapiile naturiste

- pentru imbunatatirea digestiei (crud, mancat cu tot cu coaja) si a sistemului imunitar, mai ales in anotimpul rece.
- recomandate pentru prevenirea problemelor cardiace sau accidentelor cerebrale, pentru sistemul nervos, in combatarea osteoporozei si pentru intretinirea unui sistem osos puternic si tanar.
- consumati infuzie de mere sau de coaja de mere in cazurile de reumatism sau bronsita; aceasta solutie este un adjuvant recomandat in cazul acestor afectiuni, si in timp reuseste chiar sa amelioreze simptomele; se recomanda consumul a cel putin doua mere in fiecare zi, pentru o perioada cat mai lunga de timp.
- fie ca il preferati crud, fie sub forma de suc, pireu de fructe sau sub forma de cidru, marul s-a dovedit eficient in mentinerea tonusului vital, pentru combaterea starilor de astenie, oboseala, in cazuri de insomnie si epuizare cronica, diabet sau stari febrile.
- marul crud este tonic, diuretic, detoxifiant si s-a dovedit eficient ca dezinfectant intestinal.
- sucul de mere proaspat, din soiul preferat (dar cu coaja) se foloseste pentru tratarea anemiei; beti doua-trei cani, eventual indulcit cu putina miere daca preferati, recomandat inainte de masa si inainte de culcare.
- merele coapte sau fierte sunt indicate (alaturi de tratamentul medicamentos) in cazul deranjamentelor stomacale.
- otetul de mere este considerat un adevarat panaceu, fiind folosit atat in cure de slabire, cat si pentru tratarea unor afectiuni cronice; doza recomandata este de una sau doua lingurite de otet de mere, 3-4 linguri de apa si eventual putina miere pentru cei care vor un gust mai dulce;  otetul de mere este folositor pentru a trata gripele si racelile, regleaza digestia si circulatia, iar un borcan de miere in care turnati cateva lingurite de otet se va dovedi util in cazurile de oboseala cronica (luati cate doua-trei lingurite in fiecare seara).
- specialistii au descoperit ca cei care consuma regulat mere crude au sanse mai mici sa se imbolnaveasca de Alzheimer sau Parkinson.

 

 

Articole asemănătoare

  • Smochinele, fructe recomandate in luna noiembrie

    Smochinele sunt fructe exotice gustoase cu multe proprietati benefice pentru organism. Chinezii foloseau smochinele in prepararea supelor medicinale. Hinduistii considerau smochinul sacru, fiind folosit in medicina ayurvedica.

  • Obligeana, izvor de sanatate

    Obligeana, dupa numele sau stiintific Acorus calamus L., este o specie erbacee utilizata in medicina naturista, originara din indepartata Indie, care iubeste apele statatoare si locurile mlastinoase.

  • Sanatate cu radacina de lemn dulce

    Cunostinte din vechime, ce includ si medicina traditionala chineza, sustin ca radacina de lemn dulce este folosita in scopuri terapeutice inca de acum 5000 de ani. Se utilizeaza pe scara larga in medicina naturista.

  • Anasonul, o planta aromatica medicinala

    Anasonul (Pimpinella anisum) este o planta aromatica erbacee anuala inrudita cu patrunjelul, foarte des utilizata in medicina naturista si in bucatarie datorita proprietatilor biochimice si organoleptice exceptionale.

  • Sunatoarea, antidepresiv si nu numai

    Printre plantele des folosite in medicina naturista si cu variate efecte benefice in unele afectiuni se afla si sunatoarea.