Marul in medicina naturista

Consumat ca atare sau sub forma de suc, are vitamine – B, C, A, E – si fibre, este bogat in zaharuri naturale si da energie, dar si senzatia de satietate, ceea ce il face util mai ales in diete.

Exista cateva zeci de soiuri de mere, pentru toate gusturile, asa ca poate fi o gustare sau un desert recomandat la orice varsta. Si pentru cei care isi doresc ceva mai mult decat simplul gust de mar il puteti rade si amesteca, in functie de preferinte, cu miere, branza de vaci, nuci pisate sau taiate marunt, cereale, diverse fructe uscate. Nu uitati ca nutritionistii recomanda ca merele sa fie consumate cu tot cu coaja, pentru ca in aceasta se gaseste o impresionanta cantitate de vitamine.

Merele in terapiile naturiste

- pentru imbunatatirea digestiei (crud, mancat cu tot cu coaja) si a sistemului imunitar, mai ales in anotimpul rece.
- recomandate pentru prevenirea problemelor cardiace sau accidentelor cerebrale, pentru sistemul nervos, in combatarea osteoporozei si pentru intretinirea unui sistem osos puternic si tanar.
- consumati infuzie de mere sau de coaja de mere in cazurile de reumatism sau bronsita; aceasta solutie este un adjuvant recomandat in cazul acestor afectiuni, si in timp reuseste chiar sa amelioreze simptomele; se recomanda consumul a cel putin doua mere in fiecare zi, pentru o perioada cat mai lunga de timp.
- fie ca il preferati crud, fie sub forma de suc, pireu de fructe sau sub forma de cidru, marul s-a dovedit eficient in mentinerea tonusului vital, pentru combaterea starilor de astenie, oboseala, in cazuri de insomnie si epuizare cronica, diabet sau stari febrile.
- marul crud este tonic, diuretic, detoxifiant si s-a dovedit eficient ca dezinfectant intestinal.
- sucul de mere proaspat, din soiul preferat (dar cu coaja) se foloseste pentru tratarea anemiei; beti doua-trei cani, eventual indulcit cu putina miere daca preferati, recomandat inainte de masa si inainte de culcare.
- merele coapte sau fierte sunt indicate (alaturi de tratamentul medicamentos) in cazul deranjamentelor stomacale.
- otetul de mere este considerat un adevarat panaceu, fiind folosit atat in cure de slabire, cat si pentru tratarea unor afectiuni cronice; doza recomandata este de una sau doua lingurite de otet de mere, 3-4 linguri de apa si eventual putina miere pentru cei care vor un gust mai dulce;  otetul de mere este folositor pentru a trata gripele si racelile, regleaza digestia si circulatia, iar un borcan de miere in care turnati cateva lingurite de otet se va dovedi util in cazurile de oboseala cronica (luati cate doua-trei lingurite in fiecare seara).
- specialistii au descoperit ca cei care consuma regulat mere crude au sanse mai mici sa se imbolnaveasca de Alzheimer sau Parkinson.

 

 

Articole asemănătoare

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Gutuia in medicina naturista

    Un fruct frumos, cu gust dulce-acrisor, evocand zilele de toamna, gutuia este mai rar consumata ca gustare si mai mult sub forma de peltea, gem sau mancare, oferind organismului vitamina A, C si B, minerale, zaharuri.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.