Mayon, cel mai activ vulcan din Filipine

Prin violenta si scara la care se manifesta, vulcanii au produs intotdeauna oamenilor teama dar si interes. Insula Luzon din arhipelagul Filipine este gazda maretului vulcan Mayon cunoscut pentru forma sa conica aproape perfecta.

Folclorul local il aminteste ca Bulkang Magayon sau Vulcanul Magayon dupa numele unei eroine legendare ce exprima frumusetea.  

Specialistii l-au incadrat in categoria stratovulcani fiindca a luat nastere din straturile succesive de lava care au curs de-a lungul pantelor dupa fiecare eruptie produsa.

Aspectul atragator mascheaza un comportament cunoscut in toate detaliile numai de locuitorii regiunii Albay. Vulcanul este cel mai activ din arhipelag fapt care il plaseaza in permanenta in zona imprezivibilului. Atasati de locurile natale, locuitorii trec peste prezenta amenintatoare a vulcanului si il trateaza cu indiferenta dar si cu respct.

Cea mai devastatoare eruptie s-a produs in prima zi din februarie a anului 1814. Chiar daca lava nu a depasit-o cantitativ pe cea din 1766, eruptia a imprastiat in atmosfera o mare cantitate de praf si cenusa acoperind intreg oraselul Cagsawa.

Se spune ca in ultimii 400 ani s-au produs peste 49 eruptii, ultima chiar in anul 2009, iar "performantele" diabolice ale dragonului care fumega nu se opresc aici. De pilda, cea mai indelungata "ploaie" de flacari a durat sapte zile si s-a produs in anul 1897.  

In ciuda acestor caracteristici, vulcanul Mayon este tratat ca o atractie turistica obisnuita fiind escaladat de cei mai curajosi dintre cataratori. Desigur, aceasta nu inainte de a avea o previziune pe termen scurt a evolutiei sale si acordul autoritatilor.

Impatimitii fotografiei prefera locurile sigure din care obtin imagini de ansamblu extrem de spectaculoase. Cele mai reusite perspective se obtin din oraselul Tiwi.   

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Un monument dedicat… cartofilor

    Realizat intr-o maniera suficient de realista incat de la distanta sau intr-o lumina inselatoare sa para chiar o gramada de saci plini de cartofi, probabil cel mai amuzant monument din orasul american Boston trebuia sa fie initial un omagiu adus banalului si modestului tubercul, dar mai ales rolului pe care l-a avut acesta in istoria si economia regiunii.

  • 5 citrice ciudate care se pot folosi in mancare

    Portocala nu este nici singurul si nici cel mai important fruct din familia citricelor pentru alimentatie, chiar daca este cel mai popular.

  • Trandafirul de Ierihon – planta care nu cunoaste setea

    Stiinta ne spune ca primele forme de viata au aparut in ocean, cu aproximativ 3,5 miliarde de ani in urma. Apa este cel mai important element din natura, fiind indispensabila pentru desfasurarea proceselor vitale la plante si animale. Din acest motiv orice anomalie legata de ea, semnalata pe fata Pamantului

  • Vitamina C - cat ne trebuie si cum o procuram?

    Vitamina C este cel mai cunoscut nutrient din lume, insa in ciuda acestui lucru vor ramane mereu lucruri interesante de aflat despre ea. Intalnita in literatura de specialitate sub denumirea formala de acid ascorbic, vitamina C a fost pentru intaia data separate si cercetata de biochimistul ungur

  • Cel mai singuratic arbore din lume. Arborele din Tenere

    Fiindca padurile ocupa inca teritorii vaste ale planetei, arborii cunoscuti individual de o lume intreaga sunt extrem de putini.


Warning: fopen(cache/b0f345a012a50306ba5d487f4a30506b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139