Merele Golden Delicious

Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate. Este una dintre cele mai bune alegeri atat pentru livezi cat si pentru gradini, adaptandu-se cu relativa usurinta conditiilor climatice si solului din tara noastra, fie ca este vorba de culturi intensive, fie de cateva exemplare alaturi de flori si arbusti. Marul Golden Delicious este un pom fructifer cu productivitate foarte buna (peste 50 de exempalre anual pentru un exemplar sanatos, ajuns la maturitate), suporta bine atat perioadele geroase cat si seceta, este si aspectuos datorita coroanei dese, cu ramuri elastice si frunzis lucios, sanatos. Se va planta primavara sau toamna, prefera un loc unde sa aiba pe cat posibil mai mult soare pe toata durata zilei, desi se poate adapta si intr-o zona unde sa fie partial umbrit. 
 
Puietii de mar Golden Delicious se planteaza in pamant cu drenare buna, fertil, eventual ingrasat in prealabil cu gunoi de grajd, lasand macar un metru si jumatate distanta intre exemplare, gropile fiind adanci de circa 50 de cm. Imediat dupa plantare se uda cu o cantitate moderata de apa, avand nevoie de o umiditate a solului relativ constanta. Se vor uda de altfel mai ales in prima perioada destul de des, dar nu cu multa apa. Merele aurii, destul de mari, rotunde, cu coaja subtire si miez alb, zemos, foarte dulce vor putea fi recoltate toamna, in octombrie sau chiar la sfarsitul lui septembrie. Sunt excelente ca gustare, in salate de fructe, pentru peltea, suc, pireu de mere, compot, pot fi depozitate timp indelungat si sunt recomandate de nutritionisti la orice varsta.

Foto: markon.com

 

Articole asemănătoare

 • Merele Red Delicious

  Mari, cu forma conica, gust dulce-acrisor, pulpa tare si suculenta, de un rosu intens, atragator.

 • Merele Jonagold, un deliciu dulce

  Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale.

 • Cum crestem meri ?

  Putem sa mancam mere direct din pom, in compozitia unei placinte sau stoarse de zeama bogata in vitamina C, intr-un pahar. Merele au fost si sunt in continuare printre cele mai apreciate fructe pentru gustul ce ne rasfata si vitaminele care ne protejeaza de raceala.

 • Diete cu suc verde reconfortant

  Sucurile proaspete din legume sau fructe sunt mereu recomandate de specialistii nutritionisti deoarece contin foarte multe vitamine si pot fi consumate in orice moment al zilei.

 • Roadele toamnei ocrotesc sanatatea

  Ca oricare alt sezon, anotimpul de toamna are fructele si legumele sale specifice. Cum aportul de fructe este de un real folos pentru corpul nostru, ar trebui sa profitam de roadele toamnei pentru a avea o conditie buna, influentata de vitaminele fructelor si legumelor.