Merele Jonagold, un deliciu dulce

Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale. Este un mar cu coaja subtire ce este in general galbuie cu zone verzi si rosiatice - poate ajunge pana la un rosu intens la maturitate, daca are mult soare si un sol potrivit - cu gust intens, dulce-acrisor, pulpa tare, zemos, un parfum usor si placut. Perfect ca gustare, pentru suc, deserturi delicioase, suporta bine si transportul sau depozitarea, fructul are dimensiuni medii spre mari, iar cu cat nuanta va fi mai inchisa si notele dulci vor fi mai intense. Este un pom fructifer ce se adapteaza usor oricarui sol fertil si suporta bine atat perioadele secetoase, cat si lunile reci de iarna. 
 
Se planteaza de la jumatatea toamnei pana la inceputul iernii sau la inceputul primaverii, iar la maturitatea acest pom fructifer va depasi in medie trei metri inaltime, si are nevoie de cat mai mult soare, un sol fertil cu drenare buna, si taiati in primii ani ramurile viguroase pentru a forma o coroana rotunda, bine definita. Productia este buna, fructele au pulpa crocanta, zemoasa, dulce cu usoare note acrisoare atunci cand sunt bine coapte, merele fiind medii spre mari. Foarte apreciate de cumparatori pentru gust si faptul ca pot fi folosite in diverse retete. 

Foto: cooksinfo.com


Articole asemănătoare

  • Rosiile San Marzano, gustul Italiei in orice reteta

    Sunt tomate semi-tarzii, care atrag atentia datorita formei deosebite, cu o pulpa suculenta, carnoasa, buna si pentru salate pline de prospetime, si un gust dulce, usor acid, deosebit de placut

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Leacuri naturiste cu busuioc

    Planta aromatica des folosita in bucatarie pentru notele parfumate pe care le confera preparatelor, transformand o reteta ce altfel ar fi fost banala intr-un deliciu, busuiocul este utilizat si in medicina traditionala pentru a trata si preveni mai multe afectiuni.

  • Merele Cortland

    Un mar dulce-acrisor, bun pentru gustare, retete de desert, suc sau salate de fructe

  • Strugurii Kyoho, un deliciu japonez

    Boabele de Kyoho au un miez dulce, aromat, dar coaja este tare si usor amaruie din cauza taninului, asa ca multi prefera sa o indeparteze inainte de a se bucura de un desert natural si sanatos.


Warning: fopen(cache/25ab1fabe39bb739bd687721e7be5633) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139