Merele Jonagold, un deliciu dulce

Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale. Este un mar cu coaja subtire ce este in general galbuie cu zone verzi si rosiatice - poate ajunge pana la un rosu intens la maturitate, daca are mult soare si un sol potrivit - cu gust intens, dulce-acrisor, pulpa tare, zemos, un parfum usor si placut. Perfect ca gustare, pentru suc, deserturi delicioase, suporta bine si transportul sau depozitarea, fructul are dimensiuni medii spre mari, iar cu cat nuanta va fi mai inchisa si notele dulci vor fi mai intense. Este un pom fructifer ce se adapteaza usor oricarui sol fertil si suporta bine atat perioadele secetoase, cat si lunile reci de iarna. 
 
Se planteaza de la jumatatea toamnei pana la inceputul iernii sau la inceputul primaverii, iar la maturitatea acest pom fructifer va depasi in medie trei metri inaltime, si are nevoie de cat mai mult soare, un sol fertil cu drenare buna, si taiati in primii ani ramurile viguroase pentru a forma o coroana rotunda, bine definita. Productia este buna, fructele au pulpa crocanta, zemoasa, dulce cu usoare note acrisoare atunci cand sunt bine coapte, merele fiind medii spre mari. Foarte apreciate de cumparatori pentru gust si faptul ca pot fi folosite in diverse retete. 

Foto: cooksinfo.com


Articole asemănătoare

 • Crinii Purple Prince

  Varietate cu flori de mari dimensiuni, cu un parfum dulce si puternic, Purple Prince este un crin ce poate atinge la maturitate pana la doi metri inaltime (daca are suficient soare si un sol fertil), dar si un colorit aparte, un purpuriu intens cu note mai inchise, nuanta eleganta si incarcata de rafinament.

 • Glicina Blue Sapphire

  Una dintre cele mai frumoase plante ornamentale, glicina este plina de inflorescente mari, in culori vii, cu un parfum dulce, transformand radical orice gradina unde este asezata, fiind folosita la fel de bine si in parcurile mai mari.

 • Smoothie tropical cu mango, cartof dulce si lapte de cocos

  O bautura cu gust tropical, dulceag, puternic, marcat de notele vegetale, in care un cartof dulce copt sau fiert da consistenta si volum.

 • Cei mai intalniti daunatori la cires

  Gustul dulce si culoarea ispititoare fac din cirese probabil cele mai ravnite fructe de iunie. Servite ca atare sau in prajituri de sezon, acestea sunt intotdeauna un deliciu pentru cei mari si mai ales pentru copii. Inainte de a ajunge in cosurile aflate pe mese, fructele au insa de purat o lupta destul de anevoioasa.

 • Cartofi noi la cuptor, aromati cu usturoi verde

  Un deliciu simplu si sanatos puteti pregati incercand reteta de cartofi noi la cuptor, aromati cu usturoi verde.