Merele Jonagold, un deliciu dulce

Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale. Este un mar cu coaja subtire ce este in general galbuie cu zone verzi si rosiatice - poate ajunge pana la un rosu intens la maturitate, daca are mult soare si un sol potrivit - cu gust intens, dulce-acrisor, pulpa tare, zemos, un parfum usor si placut. Perfect ca gustare, pentru suc, deserturi delicioase, suporta bine si transportul sau depozitarea, fructul are dimensiuni medii spre mari, iar cu cat nuanta va fi mai inchisa si notele dulci vor fi mai intense. Este un pom fructifer ce se adapteaza usor oricarui sol fertil si suporta bine atat perioadele secetoase, cat si lunile reci de iarna. 
 
Se planteaza de la jumatatea toamnei pana la inceputul iernii sau la inceputul primaverii, iar la maturitatea acest pom fructifer va depasi in medie trei metri inaltime, si are nevoie de cat mai mult soare, un sol fertil cu drenare buna, si taiati in primii ani ramurile viguroase pentru a forma o coroana rotunda, bine definita. Productia este buna, fructele au pulpa crocanta, zemoasa, dulce cu usoare note acrisoare atunci cand sunt bine coapte, merele fiind medii spre mari. Foarte apreciate de cumparatori pentru gust si faptul ca pot fi folosite in diverse retete. 

Foto: cooksinfo.com


Articole asemănătoare

 • Leacuri naturiste cu busuioc

  Planta aromatica des folosita in bucatarie pentru notele parfumate pe care le confera preparatelor, transformand o reteta ce altfel ar fi fost banala intr-un deliciu, busuiocul este utilizat si in medicina traditionala pentru a trata si preveni mai multe afectiuni.

 • Merele Cortland

  Un mar dulce-acrisor, bun pentru gustare, retete de desert, suc sau salate de fructe

 • Strugurii Kyoho, un deliciu japonez

  Boabele de Kyoho au un miez dulce, aromat, dar coaja este tare si usor amaruie din cauza taninului, asa ca multi prefera sa o indeparteze inainte de a se bucura de un desert natural si sanatos.

 • Bujorii Gardenia

  Varietate de bujor cu inflorescente de mari dimensiuni, de un alb-trandafiriu pur, intens, dar si cu un parfum dulce, puternic, Gardenia este o alegere foarte buna pentru gradini sau pentru aranjamente florale pretentioase, destinate ocaziilor speciale.

 • Tom Tom, trandafirul care va incanta pe oricine

  Cu numeroase flori mari, de un roz delicat, intens, cuceritor si un parfum dulce, care va domina orice buchet, aceasta varietate de trandafir floribunda este una dintre cele mai bune alegeri pentru gradini si parcuri, dar si pentru buchete sau aranjamente florale.