Merele Red Delicious

Unul dintre cele mai populare si apreciate soiuri de mar rosu, cu o productie foarte buna pentru fiecare exemplar (la maturitate un singur mar din acest soi poate depasi 50-60 de kilograme pe sezon), rezistenta ridicata la boli si daunatori, gustul dulce al fructelor cu forma usor conica, acest Red Delicious poate fi plantat grupat sau solitar in gradini si livezi. Are nevoie de un sol fertil, cat mai mult soare - tolereaza si zonele partial umbrite - si pamantul trebuie sa aiba si drenare buna. Pe cat posibil este indicat sa fie intr-o zona ferita de curentii reci de aer, iar pamantul poate fi ingrasat inainte de plantare cu gunoi de grajd. 
 
Se va planta primavara sau toamna, din martie pana in mai sau de la inceputul lui septembrie pana in primele zile ale lui noiembrie, lasand macar un metru distanta intre puieti (fie ca este vorba de alti meri, fie de alti pomi fructiferi), si va fi udat frecvent, dar folosind cantitati moderate de apa. Se indeparteaza periodic partile cu aspect bolnav si se face toaletarea in fiecare an. Merele Red Delicious sunt relativ mari, de peste 100 de grame greutate, de culoare rosu inchis, forma usor conica, alungita spre baza, coaja lucioasa si tare, pulpa alba si ferma, suculenta, cu aroma puternica. Fiind fructe cu un gust dulce-acrisor foarte placut sunt excelente ca gustare, dar si pentru diverse retete de placinte, pentru gem sau suc. Este un soi de mar ce suporta bine atat depozitarea cat si transportul, de aceea le veti intalni adesea in magazine.

Foto: freshexpress.lk

Articole asemănătoare

 • Merele Golden Delicious

  Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate.

 • Merele negre de Arkansas

  Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori

 • Trandafirii Red Intuition

  Soi teahibrid de un rosu inchis, catifelat, cu petale mari si striatii intr-o nuanta mai deschisa, perfect pentru decoratiuni florale sau buchete elegante (florile pot rezista in vaza pana la 8-10 zile), acest Red Intuition este foarte apreciat de cunoscatori, rezistent la intemperii, perioade geroase, boli si daunatori, se cultiva si intretine relativ usor pentru un trandafir de o asemenea frumusete.

 • Red Mikado, incantatorul trandafir pitic

  Soi cu dimensiuni reduse de trandafir, perfect pentru un pervaz, un balcon, un spatiu restrans unde va avea totusi mult soare si va fi ferit de curentii reci de aer, acest Red Mikado surprinde atunci cand incepe sa infloreasca datorita bobocilor sai mari, rotunzi, de un rosu intens, catifelat, cu parfum puternic si dulce.

 • Merele Jonagold, un deliciu dulce

  Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale.