Merele Red Delicious

Unul dintre cele mai populare si apreciate soiuri de mar rosu, cu o productie foarte buna pentru fiecare exemplar (la maturitate un singur mar din acest soi poate depasi 50-60 de kilograme pe sezon), rezistenta ridicata la boli si daunatori, gustul dulce al fructelor cu forma usor conica, acest Red Delicious poate fi plantat grupat sau solitar in gradini si livezi. Are nevoie de un sol fertil, cat mai mult soare - tolereaza si zonele partial umbrite - si pamantul trebuie sa aiba si drenare buna. Pe cat posibil este indicat sa fie intr-o zona ferita de curentii reci de aer, iar pamantul poate fi ingrasat inainte de plantare cu gunoi de grajd. 
 
Se va planta primavara sau toamna, din martie pana in mai sau de la inceputul lui septembrie pana in primele zile ale lui noiembrie, lasand macar un metru distanta intre puieti (fie ca este vorba de alti meri, fie de alti pomi fructiferi), si va fi udat frecvent, dar folosind cantitati moderate de apa. Se indeparteaza periodic partile cu aspect bolnav si se face toaletarea in fiecare an. Merele Red Delicious sunt relativ mari, de peste 100 de grame greutate, de culoare rosu inchis, forma usor conica, alungita spre baza, coaja lucioasa si tare, pulpa alba si ferma, suculenta, cu aroma puternica. Fiind fructe cu un gust dulce-acrisor foarte placut sunt excelente ca gustare, dar si pentru diverse retete de placinte, pentru gem sau suc. Este un soi de mar ce suporta bine atat depozitarea cat si transportul, de aceea le veti intalni adesea in magazine.

Foto: freshexpress.lk

Articole asemănătoare

 • Laleaua Red Impression, o alegere clasica pentru toate gradinile

  Varietate de lalea cu aspect decorativ aparte, forma clasica si un rosu intens, catifelat, elegant, Red Impression este o alegere excelenta pentru gradini sau parcuri, dar poate fi cultivata la fel de usor si in ghivece si jardiniere.

 • Red Baron, alegerea deosebita pentru orice parc sau gradina

  O planta perena rezistenta si cu aspect decorativ deosebit, Red Baron este un soi cu un colorit viu, de un rosu-intens spre carmin in perioada toamnei – cand aceasta planta isi dezvaluie cu adevarat frumusetea – si un amestec de verde, galben si rosu in restul anului.

 • Diademe Red, trandafirul rosu de o frumusete speciala

  Soi de trandafir floribunda ideal pentru gradini, parcuri, decoratiuni florale si buchete elegante, Diademe Red (exista si o varianta cu flori roz pal) este o varietate cu boboci mari, parfumati (o aroma dulce, care va incanta pe oricine), rezistenta si longeviva.

 • Merele Golden Delicious

  Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate.

 • Merele Jonagold, un deliciu dulce

  Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale.