Merele de toamna

Dintre speciile pomicole cultivate in zona temperata marul ocupa primul loc. Printre avantajele fructelor sale se numara durata lunga de pastrare si rezistanta la manipulari si transport. La unele soiuri de iarna fructele au o durata de pastrare care atinge 7-9 luni. In functie de perioada de maturare a fructelor soiurile au fost clasificate in: soiuri de vara, soiuri de toamna, si soiuri de iarna.

Merele de toamna se recolteaza la sfarsitul lunii august sau in septembrie si pot fi pastrate 1-2 luni, sau chiar mai mult daca se controleaza corespunzator temperatura si umiditatea incaperii in care sunt depozitate. De asemenea se va realiza supravegherea si inlaturarea merelor alterate atunci cand este cazul. Merele de iarna se recolteaza in functie de soi si regiune de la sfarsitul lunii septembrie pana la mijlocul lui octombrie. Ele ating maturitatea de consum in timpul pastrarii, uneori dupa cateva luni de la recoltare. Pot fi mentinute pana in primavara sau chiar pana in vara.

Amintim in continuare cateva soiuri de toamna de la noi din tara si cateva dintre caracteristicile acestora:

Prima

Pomul este viguros, productiv si rezistent la rapan. Fructele sunt mari, au pielita lucioasa verde-galbuie pe partea umbrita si rosie pe trei sferturi din suprafata, fiind foarte bune pentru masa. Pulpa este alb-galbuie, suculenta, acidulat-dulce, intens si placut aromata. 

Parmen auriu

Este unul dintre soiurile foarte respandite la noi in tara. Pomul este foarte productiv si viguros dar in acelasi timp si pretentios fata de sol.  Pe solurile uscate fructele pierd din suculenta si cad prematur din pom. Fructele se matureaza treptat din august pana in septembrie si se pot pastra pana in ianuarie-martie.

Fructele sunt mici si mijlocii, cu pielite subtiri de culoare galbena, aurie sau portocalie, iar pe partea insorita prezinta dungi de culoare rosiatica. Pulpa este tare, galbena, suculenta, dulce-acidulata, excelenta la gust si aromata.

Renet de Landsberg

In Romania aria de raspandire a soiului cuprinde Moldova si Transilvania. Pulpa este alba, destul de consistenta si suculenta, are gust dulce acrisor, racoritor, foarte placut si aroma slaba. Fructele au forma sferica si au marime variabila chiar si in cadrul aceluiasi pom.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare