Merinde traditionale chinezesti la Festivalul Lunii

Festivalul din mijlocul toamnei sau Festivalul Lunii este cea de-a treia mare sarbatoare a calendarului chinez si are legatura cu credinta in armonia deplina dintre planul terestru si planul celest.

Evenimentul, considerat in aceeasi masura o sarbatoare a recoltei, este serbat anual in preajma echinoctiului de toamna, intre a doua saptamana a lunii septembrie si a doua din luna urmatoare.

Traditiile culinare ocupa in acest context un rol primordial pentru bunul demers al lucrurilor. Inca din vechime, oamenii obisnuiau sa aduca ofrande care constau in fructe si merinde, pe altare instalate pana si in curtile oamenilor. Printre cele mai simple dintre acestea se numarau merele, perele, piersicile, strugurii, rodiile, pepenii si portocalele, iar printre cele gatite in casele oamenilor: cozonacul lunii si taro.    

Cozonacul lunii

Traditional pentru Festivalul din mijlocul toamnei este cozonacul lunii (yueh ping), prajtura care se prepara noaptea, la lumina lunii, pentru a se oferi apropiatilor, membrii ai familiei sau prieteni.

Traditia acestuia coboara mult in timp, pana in secolul al XIV-lea, cand China se gasea in razboi cu mongolii. Liu Po-wen, sfetinicul impatului de atunci ar fi intrat in orasul ocupat de mongoli deghizat intr-un calugar negutator de placinte, pe care le-a impartit populatiei. Cand oamenii au rupt placintele la vremea cuvenita au gasit ascunse in ele mesaje care i-au ajutat sa-i invinga pe cuceritori.

Specialitatea contine seminte de susan, seminte de pepene, seminte de lotus, oua de rata, carne tocata, pasta de fasole, coji de portocala si alte ingrediente. In centrul prajiturii se pune intotdeauna galbenusul auriu al unui ou de rata care intruchipeaza luna, iar suprafata se decoreaza cu simboluri ale festivalului, precum "longevitatea" si "armonia".  La sfarsit, totul se da la cuptor pana stratul subtire de la suprafata se rumeneste.

Rezultatul este mai mult incantator: delicios, bine mirositor si cu un aspect desavarsit. Prajiturile sunt rotunde sau dreptunghiulare, masoara circa 10 cm in diametru si au grosimea de 4-5 cm. Valoarea energetica a alimentului este cuprinsa, in functie compozitia umpluturii, intre 800 si 1200 kcal.

Cozonacul lunii se taie in felii mici si se serveste de regula impreuna cu traditionalul ceai chinezesc. Pentru ca este o delicatesa destul de greu de obtinut in casa, cei mai multi o achizitioneaza din patiserii.

Sursa foto 1,2

I. C.

Articole asemănătoare

  • Schimbarile de temperatura nu ne imbolnavesc

    Chiar daca zilele mohorate vor mai dura pana la jumatatea lunii martie sau chiar inceput de aprilie, calendaristic am intrat in primavara.

  • Regulile fundamentale in alimentatia chinezeasca

    Preocuparea pentru alimentatia sanatoasa detine in China o lunga traditie. Baza Medicinei Traditionale Chinezesti reprezinta imaginea energiei (Qi), care influenteaza sanatatea si performantele.

  • Tratamente naturale : Acupunctura

    Acupunctura reprezinta o metoda chinezeasca de vindecare, fiind bine implementata in filosofia Medicinei Traditionale Chinezesti

  • Basicarea frunzelor de piersic

    Boala este destul de raspandita in tara noastra, simptomele manifestandu-se la sfarsitul lunii aprilie inceputul lui mai

  • Van

    Polinator: da, are nevoie Expunere: plin soare Tip: cires de dimensiuni standard Perioada de inflorire: la sfarsitul lunii aprilie Caracteristici: gust dulce...