Microorganismele, cauza multor boli

 Agentii patogeni ataca si distrug celulele si tesuturile gazda, intr-un mod direct sau indirect, prin producerea anumitor toxine.

Microorganismele si bacteriile, ciupercile si protozoarele se pot reproduce in interiorul sau exteriorul organismului, iar virusii se pot reproduce in corpul gazda.

Exista unele boli care sunt cauzate de microorganisme specifice, acestea prezentand semne si simptome specifice. Semnele sunt dovezi externe, in timp ce simptomele sunt de natura interna si pot determina o schimbare in functiile normale ale organismului.

Microorganismele care cauzeaza boli sunt numite agenti patogeni. Virusii, bacteriile, ciupercile si protozoarele sunt agenti patogeni, clasificati in paraziti si saprofite. Parazitii traiesc in interiorul unui organism viu numit gazda, iar saprofitele traiesc pe tesuturi moarte, cum ar fi plantele si animalele degradate.

Unele bacterii se gasesc in produsele alimentare putrede si nesigure prin consumul lor.

Microorganismele descompun produsele alimentare si elibereaza toxinele, ceea ce duce la intoxicatii alimentare.

Semnele intoxicatiilor alimentare sunt reprezentate prin varsaturi, dureri de stomac si diaree.

Bacteriile aflate in cavitatea bucala pot pricinui carii si gingivita.

Boli cauzate de bacterii

Tuberculoza-este cauzata de bacteria Bacillus, care intra in corpul uman pe cale nazala sau bucala; aceasta distruge tesuturile pulmonare, ganglionii limfatici, oasele si articulatiile.

Holera-este cauzata de bacteriile vibrios, care contamineaza apa potabila si alimentele. Bacteriile care ajung in tubul digestiv se inmultesc rapid in interiorul intestinelor aducand prejudicii peretilor intestinali ai mucoaselor. Printre simptome se gasesc: varsaturi, deranjamente stomacale, crampe musculare severe. Astfel pacientul se deshidrateaza si daca nu este tratat corespunzator poate deceda.

Boli cauzate de virusi

Virusii sunt paraziti patogeni, putand doar sa reproduca numai in interiorul unui corp gazda. Fiecare tip de virus infecteaza doar celulele unei gazde specifice. Gripa, racela, febra Dengue, hepatita si sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).

Febra Dengue este provocata de virusul dengue si este raspandita de tantarii Aides. Principalul simptom este febra, manifestata timp de aproximativ 5-7 zile, la acesta se adauga dureri severe in intreg organismul, in special la nivelul muschilor, articulatiilor, oaselor si globului ocular. Se manifesta deseori si cu cefalee intensa sau eruptii la nivelul pielii.

Intrucat nu exista niciun antibiotic pentru tratamentul acesteia, prevenirea ramane singura cale de a tine aceasta boala sub control.

Boli cauzate de ciuperci

Mediul in care se dezvolta ciupercile este cel cald si umed. Acestea cresc si se raspandesc cu usurinta in faldurile pielii umane, din cauza transpiratiei. Tine (Athlete’s foot) si Impetigo sunt exemple de boli fungice.

Tine - este cauzata de ciuperci filamentoase si rotunde, iar pielea infectata este stralucitoare, cu pete albe ce apar pe fata, corp, maini si picioare.

Impetigo - este o infectie care apare intre degetele mainilor si picioarelor. Zonele infectate au culoarea rosie. Ranile si sangerarile apar atunci cand pielea incepe sa se cojeasca. Cand apare pe pielea capului, aceasta poate duce la caderea parului.

Boli cauzate de protozoare patogene

Protozoarele sunt paraziti ce traiesc in interiorul organismului gazda.

Un exemplu il constituie malaria, care este cauzata de protozoarul Plasmodium, suportat de tantarii femela Anopheles. Plasmodium intra in corpul uman prin intepaturi de tantar si este apoi transportat de catre fluxul sanguin la ficat.

Acest parazit ataca ficatul si celulele rosii din sange. Perioada de incubatie a acestei boli dureaza de la 15 pana la 30 de zile, variind in functie de specia de protozoar. Manifestarile bolii sunt senzatia de rau si o crestere rapida a temperaturii corpului. Malaria poate duce la anemie.

Unele microorganisme sunt daunatoare pentru oameni, animale si plante, deoarece acestea conduc la aparitia unor boli. Produsele alimentare necorespunzatoare pot provoca multe din afectiunile enumerate. Evitarea lor, citirea cu atentie a termenului de expirare si originea produselor ne protejeaza impotriva bolilor si infectiilor nedorite.

Articole asemănătoare

  • Cum puteti folosi uleiul de masline in afara bucatariei

    Cu gustul intens si usor de recunoscut, uleiul de masline de calitate este plin de vitamine si antioxidanti, ajuta la prevenirea mai multor boli si afectiuni cronice, este bun intr-o gama impresionanta de retete diverse.

  • Rosiile pentru sanatate

    Cum are multa vitamina C doar o rosie de dimensiuni medii pe zi ne ofera pana la 40 la suta din necesarul zilnic, in vreme ce vitamina K, despre care se vorbeste mai putin, este utila pentru a regla tensiunea arteriala

  • Urzica in medicina alternativa

    Are efect bactericid, recomandata pentru imbunatatirea digestiei si a metabolismului, cicatrizeaza ranile si este esentiala in cazurile de anemie sua pentru refacerea unui organism aflat in convalescenta, este folosita in tratarea bronsitelor si a tusei cronice

  • Castiga sanatate cu zeama de varza

    Frumusetea de a fi copilarit la tara se leaga uneori de lucrurile marunte, printre acestea numarandu-se si preparatele simple dar pline de gust ale bunicii.

  • Fructarianismul - un stil alimentar controversat

    Fructele sunt intotdeauna binevenite in alimentatia zilnica, fiind gustoase si deosebit de hranitoare pentru organism. Dar cine s-ar fi gandit ca pot sta chiar la baza unui stil de viata?


Warning: fopen(cache/d63e65bfc7e9f86080e602d7f169a34e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139