Fructarianismul - un stil alimentar controversat

Fructele sunt intotdeauna binevenite in alimentatia zilnica, fiind gustoase si deosebit de hranitoare pentru organism. Dar cine s-ar fi gandit ca pot sta chiar la baza unui stil de viata?

Fructarianismul este o forma controversata de vegetarianism care admite in dieta numai ceea ce este considerat "fruct". Din respect pentru natura dar si pentru propriul organism, unii oameni care imbratiseaza fructarianismul mananca doar ce cade in mod natural de la planta. E drept, fiecare poate fi mai mult sau mai putin sever cu sine, insa fructele trebuie sa constituie cel putin 50 % din alimentele ingerate.  

4 reguli elementare

- In cadrul unei mese nu amesteci niciodata diferite tipuri de fructe
- Poti consuma cate fructe proaspete doresti
- Mananci doar atunci cand ti se face foame, iar atunci pe saturate
- Nu te satura din fructe deshidratate

Fac parte din dieta:

Fructele dulci: banane, portocale, mere, pere, pepeni, struguri, papaya, fructe de padure, smochine, curmale, mango si altele.

Fructele non-dulci: Fructarienii considera fructe si consuma de asemenea masline, castraveti, aredei gras si rosii.

Samburii si semintele: seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, migdale, nuci, carne de nuca de cocos etc 

O alta conceptie a modului de viata fructarian atrage atentia asupra mancarurilor gatite care sunt de evitat. La fel cum poluarea este nociva pentru mediu, tot asa si alimentatia nepotrivita afecteaza sanatatea. Uneori se consuma legume verzi si unele produse lactate.


Viziunea fructarienilor VS Veziunea cercetatorilor


Viziunea fructarienilor asupra modului in care ar trebui sa ne hranim este cauza multor polemici. Situat la granita cu religia, fructarianismul admite ca nu avem dreptul sa "omoram" plantele culegandu-le inainte de coacere. 

Pentru un fructarian fructele organice proaspete sunt cele mai complexe si nutritive alimente pentru om. Acestea asigura sanatatea fizica si mentala de care avem nevoie, oferind in cantitate mare glucoza, considerata din cate se stie "combustibilul" creierului.

Ideea ca am fi construiti biologic doar pentru a manca fructe este insa considerata "depasita" de medici si cercetatori. Expertii sunt ingrijorati de faptul ca cei care sunt fructarieni vor avea mari carente in organsim. Calciul, fierul, zincul, proteinele, vitamina B, vitamina D sunt doar cateva dintre elementele importante de care vor duce lipsa. In cazul in care totusi va intereseaza, cereti sfatul medicului inainte de a urma acest tip de dieta.

Celebritati fructariene

Se spune ca Leonardo da Vinci, Henry David Thoreau si Mahatma Gandhi s-ar fi ghidat dupa principii apropiate celor mentionate. Alte personalitati din zilele noastre sunt Woody Harrelson si cantaretul Brian Adams

Sursa foto 1,2

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci beneficii aduse de uleiul de catina

    Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.

  • Fructe si legume pentru o dieta bogata in fibre

    Esentiale pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, fibrele dietetice ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, fac sa apara mai repede senzatia de satietate (si ca aceasta sa dureze mai mult) si ajuta intregul organism sa fie mai sanatos si sa se simta mai bine.

  • Caracteristicile gradinilor chinezesti

    Gradina chinezeasca reprezinta un stil de modelare a peisajului, dezvoltat si perfectionat vreme de peste 3000 de ani.

  • Beneficiile ceaiului rosu

    Ceaiul rosu, denumit si Rooibos sau ceai rosu sud-african, constituie bautura ideala a persoanelor care au un stil de viata ocupat.

  • Legume hranitoare de vara

    Stim cu totii ca un stil de viata sanatos include alimente bogate in substante nutritive. De aceea, legumele se numara printre alimentele de vara recomandate pentru un meniu cat se poate de usor de-a lungul intregii zile.


Warning: fopen(cache/d8185575f46c6b7c4f5b37f0ca858b97) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139