Miraculoasa floare a soarelui

  

 Floarea soarelui este cunoscuta de mult timp pentru beneficiile oferite atunci cand este consumata ca produs alimentar, terapeutic si cosmetic.

Floarea soarelui (Helianthus anuus) face parte din familia de plante Asteraceae si din punct de vedere botanic este inrudita cu crizantema, gerbera, galbenelele si dalia.

Floarea soarelui este o planta anuala ce are nevoie de mult soare pentru a se dezvolta armonios. Numele latin deriva din cuvintele grecesti 'Helios' - soare si 'anthos' - floare, desi aceasta planta este nativa din America de Sud.

Culturile Aztec si Inka au crezut in antichitate ca floarea-soarelui reprezenta soarele si in consecinta, au ajuns sa o adore.

Planta a fost adusa in Europa de exploratorii spanioli in secolul al XVI-lea si de aici s-a raspandit in Rusia. Astazi ea este o priveliste comuna in lumea intreaga fiind cultivata in Franta, Spania, Italia, SUA, Rusia, Argentina, India si Europa de Est.

Semintele de floarea-soarelui au fost o sursa principala de hrana pentru culturile antice din America de Sud.

Nativii indieni si americani folosit radacina plantei pentru a trata intepaturile veninoase ale serpilor, iar uleiul de floarea-soarelui a fost intrebuintat ca balsam pentru par. Floarea si frunzele au fost utilizate pentru tratarea unor boli precum bronsita si reumatismul.

Uleiul extras din floarea-soarelui are proprietati terapeutice care pot fi intrebuintate in tratarea sinuzitelor, hemoroizilor si bolilor de piele. Acesta poate fi combinat si cu alte uleiuri terapeutice pentru un efect sinergic sporit si mai poate fi utilizat ca ulei de baza in amestecurile folosite in aromoterapie. Uleiul de floarea soarelui contine vitamina A, D, calciu si fier.

Semintele de floarea soarelui intra in categoria alimentelor sanatoase. Ele contin un complex bogat de vitamine precum D, E, B, niacina (vitamina B3, numita si vitamina PP), seleniu, magneziu, mangan, fosfor, acid folic si proteine.

De asemenea semintele de floarea soarelui sunt o excelenta sursa de vitamina E, un antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi din organism si poate juca un rol semnificativ in conditiile in care inflamatiile radicalilor liberi co-exista. Vitamina E reduce si simptomele poliartritei reumatoide, astmului bronsic, osteoartritei si cancerului de colon.

Seleniul este un mineral esential pentru o stare buna de sanatate. El repara celulele.

Magneziul calmeaza nervii si reduce tensiunea arteriala mare, reduce riscul de accident vascular cerebral si de atac de cord; previne migrenele si este necesar pentru sanatatea oaselor si muschilor.

Semintele de floarea soarelui mai contin: fitosteroli (sunt compusi din plante despre care se crede ca scad nivelul de colesterol din sange) si fitochimicale (ofera protectie impotriva cancerului).

Aceasta planta a fost utilizata de peste 5000 de ani de americanii nativi care au folosit semintele ca produs alimentar si sursa de petrol, iar florile, radacinile si tulpinile in scopuri diverse, inclusiv ca pigment colorant.

Floarea soarelui este un simbol al culturii; ea este emblema statului Kansas (stat situat in Vestul Statelor Unite). A fost adesea folosita ca simbol al ideologiei verzi si este subiectul unei serii de picturi faimoase ale lui Vincent van Gogh, picturi ce intruchipeaza natura statica.

Articole asemănătoare

  • Sapte trucuri pentru a pastra florile proaspete mai mult timp

    Odata puse in vaza florile nu vor rezista la nesfarsit, si dupa doar cateva zile multe dintre ele isi pierd prospetimea si frumusetea. Chiar daca nu le veti putea pastra pentru totdeauna exista cateva mici trucuri simple pentru a va bucura mai multa vreme de culorile vii.

  • Flori de vara. Larkspur sau pintenul ciocarliei

    Larkspur sau pintenul ciocarliei este o floare a lunii lui cuptor care atrage atentia prin nuante calde de albastru, rosu, violet sau alb. Din fericire pentru crescatorii europeni si cei din America de Nord, planta se gaseste intr-o varietate la fel de mare, aproape, ca si orhideea.

  • Dalia - floarea recunostintei si a respectului

    Dintre bulbii care se planteaza primavara pentru a inflori vara si toamna mai cunoscuti sunt ai crinului, gladiolei si daliei. Aceasta din urma floare s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o caracteristica aparte: varietatea.

  • Zambila, giuvaier al primaverii

    Zambila este o floare a primaverii, a sperantei si a vietii, care nu are nevoie de ocazii speciale pentru a fi oferita chiar si barbatilor. Florile in forma de clopotei placut si puternic parfumate au nuante din cele mai diferite: indigo, purpuriu inchis, coral, ciclam etc.

  • Gladiola - istorie si cod floral

    Uneori o simpla floare culeasa din natura si daruita cu toata inima poate face mai mult decat o mie de cuvinte. Sentimentele pe care le purtam familiei si desigur persoanei iubite, au nevoie de exteriorizare astfel incat magia dragostei sa nu piara niciodata.


Warning: fopen(cache/6ca83dee2f21942a2d4401e1be576a2f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139