Gladiola - istorie si cod floral

Uneori o simpla floare culeasa din natura si daruita cu toata inima poate face mai mult decat o mie de cuvinte. Sentimentele pe care le purtam familiei si desigur persoanei iubite, au nevoie de exteriorizare astfel incat magia dragostei sa nu piara niciodata. 

Gladiola este floarea primilor pasi in dragoste; ea cere un rendez-vous. Mesajul ei intrucatva asemanator cu cel al florii-soarelui, dar gladiola are avantajul ca cere insistent si mesajul ei nu poate fi ignorat.

In vechime, floarea de gladiola era folosita de catre sultani pentru a fixa o intalnire recreteta unei frumoase din harem. Ea primea un buchet de gladiole, avand in mijloc pe cea care trebuia sa arate ora rendez-vous-ului, in functie de numarul bobocilor.

Chiar si astazi, pentru etapizarea unei declaratii de dragoste, exista un adevarat cod. Se incepe cu o gladiola, solicitand o intalnire. Dupa aceasta floare, cel mai bine este sa se ofere un trandafir alb, apoi o margareta, care exprima admiratia si respectul. Dupa aceea, floarea-soarelui va spune "nu te vreau decat pe tine" si, in sfarsit, orhideea va fi mesagerul pasiunii.

Daca nu se ofera ca simbol al iubirii, gladiola este o floare a relatiilor cordiale, dar nu neaparat prietenesti. Se poate duce la petreceri pretentioase si la ocazii mari. Pentru gazde reprezinta un cadou respectuos, un simbol al respectului. 

Gladiola mai este un simbol al tariei de caracter si independentei. Datorita formei sale romanii au numit-o "gladius" adica sabie, fiind rasplata gladiatorilor biruitori.

Floarea, sub infatisarea ei veche, era cunoscuta de peste doua mii de ani, mai intai in Africa iar mai apoi in culturile si civilizatiile din jurul Marii Mediterane unde se folosea ca leac. Tratamentele s-au dovedit a nu fi atat de absurde pe cat se credea, pentru ca rizomul plantei contine, printre altele, acid salicilic, tanin si amidon. 
 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare