Sfecla rosie - istorie si beneficii

Sfecla rosie este o leguma cu valoare nutritiva remarcabila, comuna in multe regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul tarii noastre. Soiurile moderne sunt derivate dintr-un soi ce creste in salbaticie de-a lungul coastelor Europei, Africii de Nord si Asiei. Sfecla rosie are gust placut si poate fi consumata cruda sau preparata in diferite feluri.

In vechime romanii o cunosteau mai mult ca un remediu natural impotriva febrei. In Grecia Antica, sfecla rosie era atat de pretuita incat, potrivit unui mit,  a fost oferita pe o tava de argint zeului Apollo.

Indiferent de modul in care alegeti sa va bucurati de gustul ei, veti avea intotdeauna parte aproape de aceleasi beneficii. Sfecla rosie contine vitaminele A, B, C, E, K si o cantitate semnificativa de potasiu, acid folic si mangan. Alaturi de acestea mai furnizeaza in cantitati moderate: calciu, fier, magneziu, fosfor, seleniu, zinc, sodiu, cupru si alte minerale. Gratie componentelor enumerate mai sus, sfecla rosie are un efect revitalizant asupra corpului dumneavoastra, iar sistemul imunitar este consolidat.   

Beneficiile consumului de sfecla rosie se resimt in cazul unor afectiuni precum: anemia, disfunctionalitatile aparatului digestiv, circulatia anormala a sangelui, colesterolul marit, cancerul si bolile de inima. Aceste legume sunt recomandate mai ales femeilor gravide, care au nevoie mai mare de acidul folic intrucat previne malformatiile congenitale.  
 
Oamenii de stiinta au dovedit ca fibrele vegetale provenite din sfecla rosie au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rau din sange, si ca sucul de sfecla rosie scade tensiunea arteriala. 

Dar poate cea mai importanta contributie a plantei la sanatatea noastra o realizeaza prevenind cancerul de colon. Aceasta proprietate miraculoasa este pusa pe seama sunbtantei numita betacianina, care da culoarea rosie si se  afla din abundenta in sfecla.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare