Simbolismul si codul floral al orhideelor

Dintre cele peste 30.000 de specii de orhidee exista varietati cu caracteristici foarte diferite si chiar contrastante. Cea mai populara varietate, pe langa cea de vanilie, este cea numita Agnes, dupa numele proprietarei. De la un spatiu geografic la altul, nu doar culoarea si dimensiunea au variat ci si perceptia oamenilor asupra minunatelor flori de orhidee.

In vechime, pe intreg continentul asiatic orhideea a fost considerata o floare a bucuriei, fiind intrebuintata deseori in serbarile de primavara. Pentru greci era una dintre florile fecunditatii care se ofereau mireselor la nunta. Tot grecii au fost cei care au dat florii numele sub care avea sa fie apoi cunoscuta in toata Europa. Florile de orhidee erau atat de noi si de fascinante pentru restul europenilor, incat Charles Darwin a scris doua volume despre felul lor de inmultire.

Pentru romanticii zilelor noastre orhideea este simbolul afectiunii, o reprezentare a iubirii rafinate si sofisticate. Alteori, in functie de culoare orhideea este identificata cu iubirea distrugatoare, dramatica. De pilda,  florea de culoare alba poarta mesajul dragostei pure in timp ce floarea rosie semnifica mai degraba iubirea ca pricina de suferinta.  In acelasi timp orhideea poate exprima admiratia si respectul fata de orice membru al familiei sau persoana apropiata.

Orhideea este considerata o floare a copilariei, a tineretii si a maturitatii deopotriva, exprimand respectul pentru experienta si intelepciunea celor in varsta.

Se considera ca acela care ofera in dar o orhidee face promisiunea de a-si ocroti si rasfata iubita. Asadar, este o alegere potrivita cu prilejul zilelor de 1 Martie si 8 Martie precum si in toate momentele in care dorim sa ne manifestam tandretea.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Gazania - regele de cupru al toamnei

  Gazania este o planta de toamna inrudita cu floarea soarelui, apreciata indeosebi pentru forma si coloritul spectaculos al petalelor. Oricunde s-ar gasi, aceasta inveseleste si bine dispune persoanele din preajma.

 • Miltonia, frumusetea Americii Latine intr-un ghiveci de flori

  Marele grup al orhideelor include o varietate de apartament declarata convingator de specialisti “floarea lunii Mai”. Miltonia este confundata uneori cu trei frati patati din cauza aspectului, chiar daca botanic vorbind cele doua nu sunt in relatie de rudenie.

 • Primavara si iazul din gradina

  Primavara este anotimpul schimbarilor nu numai cat priveste natura si ritmul biologic al plantelor si vietuitoarelor, dar si din perspectiva activitatilor intreprinse. Iazul ar trebui sa fie curatat cel putin o data pe an, desi cel mai bine ar fi de doua ori, toamna si la inceputul primaverii.

 • 4 alimente pentru par mai sanatos

  Uneori simbol al tineretii si feminitatii, alteori al puterii si barbatiei, parul a fost un element cheie din timpul celor mai vechi grupuri umane pana in Antichitate si mai departe.

 • Cum recunosti mierea de calitate

  Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor.