Mirodenii in ghiveci

Mirodeniile sunt baza in orice fel de mancare. Fara ele mancarea nu ar mai fi o placare, ci o simpla necesitate. Iti poti face propriul colt verde chiar in bucatarie, unde poti cultiva cateva plante-mirodenii.

Oregano - un condiment de origine mediteraneana aromatic, usor amarui.  Planta perena, inalta de 30-60 cm, cu tulpina in 4 muchii, acoperita cu peri, lemnoasa si ramificata la partea superioara. Cele mai bune rasaduri se obtin prin plantarea acestui condiment in ghiveci sau in gradina. Recoltarea frunzelor se face inainte de inflorire.

 

Marar - Iubeste lumina si solul bine udat si drenat in acelasi timp. Proaspat, este foarte bogat in vitamina C. Impiedica balonarile si stimuleaza digestia. Frunzulitele uscate sau proaspete sunt de mare ajutor in prepararea mancarii.

 

Chimen -  planta bianuala, uneori perena, inalta pana la 100 cm, avand o tulpina brazdata, ramificata si acoperita cu frunze rare si adanc divizate. Aspectul sau se poate potrivi in orice bucatarie. Este puternic aromat si iute. Gustul este o combinatie blanda de amarui si iute, cu o nota caracteristica, foarte placuta.

 

 

Patrunjel - este un iubitor de soare natural. Creste foarte incet si nu depaseste 20-30 cm in inaltime. Foarte parfumat; patrunjelul cu frunzulite crete este utilizat pentru decorarea supelor, salatelor sau a altor mancaruri.

 

Cimbru - nu este o planta pretentioasa, dar are nevoie de multa lumina. Infloreste incepand cu luna iulie. Frunzele cele mai aromate se recolteaza inainte de a inflori si au un gust un pic iute si usor mentolat.

 

Maghiran - solul in care se seamana trebuie sa fie foarte bine afanat. Semintele se imprastie, nu se ingroapa. Rasadnita nu trebuie tinuta in lumina puternica, are in schimb nevoie de caldura. Este usor amarui si cu parfum foarte puternic. Are si efect terapeutic in tratarea guturaiului, febrei, hepatitei sau a eruptiilor cutanate. Frunzele de maghiran se pot folosi proaspete sau uscate, sub forma de pulbere, pentru aromatizarea mancarurilor cu peste sau cu carne de pui.

 

Tarhonul - poate fi crescut ca planta de interior, dar este necesar sa il lasati sa intre in perioada de repaus la inceputul iernii. Cere soluri revene, afanate,  se recolteaza in lunile inuie-iulie si se pun la inradacinare. Dulce si aromat, este celebru mai ales in bucataria frantuzeasca, utilizat in omletele cu branza.

 

Mirodeniile-condimente pot fi plantate fie in ghivece separate, fie in aceeasi ladita, asortate dupa intrebuintare. Cultivarea mirodeniilor in ghiveci nu necesita un efort deosebit.

 

GradinaMea.ro

 

Articole asemănătoare

  • Hibiscus Gigant varietatea Matilda

    O planta decorativa de o rara frumusete, acest tip gigant de hibiscus creste la fel de bine in gradina sau in ghiveci, dominand totul prin florile sale mari, cu petale de un alb trandafiriu si centru visiniu spre mov.

  • GradinaMea in luna ianuarie – sfaturi generale

    Perioada minunata si plina de farmec a Craciunului a luat sfarsit, iar daca am imbodobit un brad natural plantat in ghiveci

  • Maslinul

    Maslinul este una din cele mai vechi plante de cultura. Pomisorii tinuti in ghiveci se bucura si radiaza de sanatate daca vara sunt tinuti in aer liber. Despre aceste plante se vorbeste

  • 8 sfaturi pentru plantele crescute indoor

    In cazul in care va plac plantele foarte mult si doriti sa aveti o casa care sa se bucure de frumusetea florilor, cele crescute in ghiveci v-ar putea ajuta foarte mult sa va indepliniti dorinta. Chiar daca pare ceva mai dificil sa mentineti o planta sanatoasa intr-un mediu inchis, in ghiveci, puteti reusi fara prea mari batai de cap.

  • Torenia founieri sau flori gingase in ghiveci

    Planta erbacee, cu port de tufa compacta si crestere joasa, Torenia fournieri se cultiva ca planta de interior. Are frunzele de culoare verde intens, simple, ovale si cu margini crestate. Florile de diverse culori, cu aspect usor tubular, au la exteriorul petalelor nuante ceva mai inchise decat restul corolei, iar interior un ochi galben.