Molia cojii fructelor

Aceasta ataca multiple specii de pomi fruct iferi si specii forestiere, la care rod frunzele si coaja fructelor.
Luand aceste rosaturi drept poarla de intrare, patrund in fructe multe ciuperci si in special Monilinia frucligena, a carei actiune nociva am descris-o in paragraful respectiv.
Molia cojii fructelor are doua generatii pe an si ierneaza ca larva pe ramurile pomilor, in jurul mugurilor sau intre frunzele uscate agatate cu fire matasoase.
Organele atacate de larve sunt infasurate cu fire de malase sub forma de cuiburi. Impupeaza in interiorul organelor atacate.
Sunt depuse cate 4-16 oua pe fata superioara a frunzelor. I ,arvele nou nascute acopera frunzele tinere cu un paienjenis de fire, la adapostul caruia rod epiderma superioara a tesutului Ibliar. lasand neatinsa epiderma inferioara. Mai tarziu frunzele atacate se rasucesc sub forma de cornet sau se produce lipirea a cate 2-3 frunze, legate cu firele de matase secretate. Uneori larvele se aseaza la locul de contact al unei frunze cu un fruct. Larva aliata la adapost, va face rosaturi la suprafata fructului, pe o arie destul de mare. Ouale sunt depuse pe fructe, frunze si lastari. Noile larve rod frunzele, lasand numai nervurile. Actiunea nociva a larvelor poate continua si in depozite.

Articole asemănătoare

 • Sos de mere cu scortisoara si lamaie

  O reteta pentru un sos de mere dulce, aromat, plin de savoarea fructelor bine coapte, excelent pentru o portie generoasa de inghetata, o placinta calda sau (pentru cei care nu se tem de experimente) chiar si pentru contrastul cu o friptura de porc sau alte retete pentru felul principal. Poate fi mai dulce sau mai acrisor, dupa gust.

 • La ce puteti folosi cojile de citrice

  Pot fi confiate, rase pentru a fi folosite in bucatarie, pot fi utilizate in prepararea unor lichioruri de casa, dar banalele coji de citrice (indiferent ca este vorba de lamai, mandarine, portocale sau grepfrut) pot avea numeroase alte utilizari in casa si gradina.

 • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

  Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

 • Cinci solutii surprinzatoare pentru plante mai sanatoase

  Mai usor accesibile decat solutiile costisitoare din magazine, sunt usor de trecut cu vederea in ciuda efectului pozitiv pe care il au asupra florilor, fructelor si legumelor din livada sau gradina.

 • Crinul asiatic Fata Morgana - mult galben pentru un spatiu mai vesel

  Fata Morgana este in fapt un soi hibrid originar din Olanda, remarcabil datorita inflorescentelor de mari dimensiuni, de un galben curat, puternic, amintind de cel al cojii de lamaie, pe care il veti intalni destul de rar in cazul crinilor.