Sos de mere cu scortisoara si lamaie

O reteta pentru un sos de mere dulce, aromat, plin de savoarea fructelor bine coapte, excelent pentru o portie generoasa de inghetata, o placinta calda sau (pentru cei care nu se tem de experimente) chiar si pentru contrastul cu o friptura de porc sau alte retete pentru felul principal. Poate fi mai dulce sau mai acrisor, dupa gust.

Ingrediente:

2 kg mere, bine coapte
3 linguri suc proaspat de lamaie
½ cana zahar
1 cana apa
½ lingurita scortisoara macinata
1 varf de lingurita sare
1 lingurita cu varf coaja rasa de lamaie

Mod de preparare: merele se spala, se curata de coaja si se taie bucati nu foarte mari, care se pun la fiert cu apa, jumatate din cantitatea de zahar, sucul de lamaie, scortisoara, sarea, amestecand bine toate ingredientele. Se lasa pe foc mediu pana incepe sa fiarba, dupa care se reduce putin focul si sosul se lasa la fiert, acoperit, pana cand merele s-au inmuiat bine. Se lasa putin la racit si se sfarama bine pana cand aveti o compozitie fina, ca un piure de fructe, folosind daca este nevoie un mixer. Se gusta si se mai adauga restul de zahar daca este nevoie sau putina apa calda daca sosul este prea gros. Se poate pastra la rece, intr-un recipient inchis ermetic, sau se poate congela pentru 6-8 luni.

Foto: freeimg.net

Articole asemănătoare