Muntii Piatra Craiului, o destinatie perfecta

xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:st1="urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags">

 Muntii Piatra Craiului fac parte din grupa Carpatilor Meridionali si reprezinta una dintre cele mai frumoase si valoroase obiective turistice ale Romaniei. Masivul este bine delimitat de restul unitatilor montane fiind incadrat de Valea Barsei la nord, Dambovita la vest, Vladusca si Raul Mare la est si vaile raurilor Dambovita si Dambovicioara spre sud.

 

Din suprafata totala a masivului, mai mult de 1200 ha alcatuiesc "Parcul National Piatra Craiului" care are ca scop conservarea biodiversitatii si a peisajelor, a  speciilor de fauna si vegetatie aflate in pericol si incurajarea turismului.

 

Muntii Piatra Craiului au cea mai lunga creasta calcaroasa din tara masurand aproximativ 25 km, desfasurata la peste 2000 m.  Privita de la departare aceasta creeaza impresia ca taie cu adevarat cerul.

 

Vegetatia este mai putin bogata decat in alte sectoare carpatice din cauza structurii petrografice, dar fara indoiala mult mai valoroasa. Garofita Pietrei Craiului (Dianthus Callizonus) este un exemplu de specie endemica (ce nu se mai gaseste in alta arie geografica de pe glob) apreciata de botanistii de pretutindeni.

 

De asemenea floarea de colt (Leontopodium alpinum) �i ghintura galbena (Gentiana lutea) sunt flori rare prezente in sezonul cald spre satisfactia turistilor. Dintre animalele ocrotite amintim doar pe cele mai importante: capra neagra, ursul carpatin si rasul.

 

Relieful calcaros extrem de variat si de accidentat care prezinta pe alocuri pereti verticali sau zone greu de escaladat, este punct de atractie pentru foarte multi iubitori de  alpinism. In ciuda frumusetii sale insa, este una dintre cele mai periculoase locatii destinate acestui sport.

 

Potentialul natural si cultural este valorificat prin organizarea de excursii conduse de ghizi montani. Punctul de informare principal in vederea drumetiilor este orasul Zarnesti, locul din care se si pleaca de regula catre munte.

 

Dintre traseele spectaculoase cu un grad mediu de dificultate amintim: Zarnesti-Curmatura si Satic-Marele Grohotis.  

 

Turistii pot lua contact cu viata de la satele montane Magura si Pestera sau cu cea de la stane, in care pot incerca si cateva produse preparate dupa retete traditionale. Cei doritori sa insereze pe plaiuri mioritice au la dispozitie numeroase cabane turistice si pensiuni.

Articole asemănătoare

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • Rulada Pavlova pentru ziua de 8 martie

  Rulada Pavlova este o reteta perfecta pentru sarbatori si zile speciale. Gradul redus de dificultate si gustul ademenitor fac din ea candidata perfecta pentru ziua de 8 martie.

 • Parcul National Muntii Macin

  Muntii Macinului detin o insemnatate aparte in categoria formelor de relief, fiind cei mai vechi de pe teritoriul Romaniei. Povestea lor incepe mult inainte de aparitia lantului Carpatic, in perioada Carboniferului, acum circa 300 milioane de ani.

 • Pui la cuptor cu lamaie si rozmarin

  Daca este o seara in care asteptati multi musafiri, atunci le puteti pregati o reteta perfecta de care vor fi incantati: pui intreg la cuptor cu lamaie si rozmarin.

 • Gustari rapide. Ciuperci cu usturoi si paine prajita

  O gustare perfecta pentru o zi agitata este cea de ciuperci cu usturoi si paine prajita. Ingredientele de care aveti nevoie pentru a prepara aceasta reteta sunt urmatoarele: