Mustul, suc si medicament de toamna


Unul dintre semnele cele mai evidente ca toamna a pus stapanire pe tara noastra este preocuparea gospodarilor din regiunile fertile de deal pentru viticultura. Obtinerea mustului este o indeletnicire cu indelunga traditie in zonele pericarpatice iar factorul principal care a mentinut-o vie pana astazi a fost potentialul curativ.

Strugurii pentru must trebuie sa atinga maturitatea, adica sa fie copti, sa nu prezinte vreo boala si sa fie proaspeti, pentru a se evita incepera fermentatiei. Se poate folosi orice soi de struguri, recomandat este, totusi, cel rosu. 

Dincolo de gustul dulce si lipsa alcoolului, care il fac mai degraba un suc decat ruda apropiata a vinului, mustul este vitaminizant, revigorant si detoxifiant. In plus, medicii nutritionisti atrag atentia asupra proprietatilor sale antioxidante de la care pornesc o sumedenie de beneficii: reglarea circulatiei sangvine, scaderea riscului la bolile vasculare, obezitate sau diabet de tip 2.

Rolul acestei bauturi in mentinerea sanatatii celulelor e un permanent obiect de studiu pentru oncologi, insa din rezultatele preliminare rezulta ca polifenolii si antioxidantii blocheaza efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Acesti radicali sunt responsabili pentru imbatranirea prematura a tesuturilor si mai ales a pielii. Datorita metodei ecologice prin care se obtine, anume prin zdrobire, mustul nu se incarca doar cu compusii benefici din pulpa fructului, ci si cu cei din pielita, seminte sau ciorchini.

Mustul contine vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, zinc, potasiu, magneziu, calciu, toate acestea conferindu-i savoare si virtuti tamaduitoare unice. Strugurii rosii contin mai mult resveratrol decat cei albi, drept urmare bautura rezultata din ei are efect cardioprotector mai puternic. Cateva pahare de must pot sa combata eficient constipatia cronica datorita acidului tartric, insa excesul nu este de dorit, fiind un laxativ puternic. In acelasi timp, medicii atrag atentia ca mustul nu trebuie baut in cantitati mari deoarece contine mult zahar(180-220 g la litru). 

Sucul de struguri nu se recomanda asadar diabeticilor si nici persoanelor care sufera de anemie, pentru ca are in compozitie chimicale care reduc nivelul fierului din sange. In cazul persoanelor sanatoase, trei pahare pe zi, baute timp de o luna, dezintoxica organismul si-l pregateste pentru iarna.

Sursa foto: healthline.com 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata de toamna cu portocale, morcovi si sfecla rosie

    Un fel consistent, destul de usor de preparat si neasteptat de satioasa, incat o portie ar fi suficienta pentru o masa. Cu arome de toamna si gusturi pline, este o salata de care va puteti bucura in zilele tot mai reci.

  • Salata de toamna cu merisoare, mere si nuci

    Un amestec de gusturi si nuante de toamna, in care dulceata acrisoara a merisoarele uscate se intalneste cu aroma usor acida si culoarea merelor, alaturi de feta sarata, nuci si miere.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Retete de toamna. Salata de spanac si branza cu mucegai albastru

    Daca doriti sa incercati o salata de toamna cu gust special, potrivita in orice moment si la orice aperitiv, va propunem urmatoarea reteta cu spanac si branza cu mucegai albastru.

  • Brandusa de toamna

    Printre plantele care infloresc in vreme ce altele sfarsesc din cauza frigului si a zilelor tot mai scurte se numara si brandusa de toamna (Colchicum autumnale).