Muzeul Biosferei din Montreal

The Biosphere este un muzeu din Montreal dedicat mediului inconjurator, situat in Parcul Jean-Drapeau. Element reprezentativ al marelui targ Expo ’67 tinut in Canada, obiectivul a ajuns astazi o atractie pentru toti care apreciaza natura si militeaza pentru ocrotirea ei. Dupa incheierea festivitatii, in loc sa demonteze cladirea asa cum urma, statul a decis sa o doneze orasului Montreal.

Mai multi ani la rand, aici va functiona o zona de expozitie pentru plante si animale. Insa din 1967 pana in 1990, din cauza unui incendiu care a afectat partial structura, accesul public este restrictionat, existand unele ingrijorari cu privire la siguranta pe care o oferea. In acest din urma an se petrece minunea renasterii obiectivului din propria cenusa, dupa investitii uriase care aveau sa-i ofere in sfarsit statutul de muzeu.

Domul semicircular proiectat de Richard Buckminster Fuller masoara 61 de metri in inaltime, si are un diametru maxim de 76 m. Aceasta este, de departe, cea mai valoroasa opera care scoate in evidenta aptitudinile arhitectului american. 

Vizitarea "Biosferei" este necesara si utila atat pentru copii cat si pentru adulti, datorita caracterului sau educativ. Toate activitatile, jocurile, filmele pun accentul pe importanta  Marilor Lacuri si a fluviului Sf. Laurentiu, tragand semnale de alarma in problemele ecologice care macina ecosistemele fragile din zona.


Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Black Oxford, marul negru din Maine

  Un mar de dimensiuni medii, cu miez crocant, zemos si coaja de un rosu visiniu ce ajunge atunci cand fructul este bine copt la un violet inedit, acest Black Oxford este un soi originar din Maine (SUA), foarte popular ca gustare

 • Sos cu otet din cidru de mere, miere si menta

  Interesant pentru salate de vara in care vreti sa adaugati un plus de aroma si de gust, contrastul dintre acreala putin acida si dulceata mierii facand din acest sos o provocare si o recompensa.

 • Uleiul de aragan, printre secretele frumusetii

  Uleiul de argan se produce numai in Maroc, din fructele unui copac numit Argania spinosa si este unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Arborele de argan este o specie amenintata de defrisari. In urma supraexploatarii, padurea de argan a fost declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO.

 • Parcul Natural Portile de Fier

  Parcul Natural Portile de Fier este situat in zona Defileului Dunarii, in partea de sud-vest a Romaniei, fiind desemnat ca Rezervatie a Biosferei si Patrimoniu UNESCO. Defileul Portile de Fier a dobandit un prestigiu floristic datorita speciilor cunoscute ale florei din tara noastra, prezente in zona Defileului Dunarii.

 • Mancarea traditionala a Montrealului

  Unele orase sunt sinonime cu anumite feluri de mancare ce reprezinta traditiile consacrate ale artei gatitului. Montreal, cu un aflux de rezidenti din multe culturi diferite din intreaga lume, in combinatie cu Patrimoniul Cultural Francez-Canadian uimeste prin arta culinara promovata.