Optiuni pentru garduri vii

 

 Gardurile vii verzi se potrivesc cel mai bine intr-o gradina cu flori colorate. Gardurile vii colorate sunt elemente decorative de sine statatoare.

 

Perioada de plantare:

 

Cea mai potrivita perioada de a planta gardul viu este sfarsitul toamnei, inceputul primaverii fiind de asemenea un timp potrivit.

 

Arbustii pitici sunt mai potriviti decat cei inalti, deoarece acestia de obicei cresc mai desi si sunt mai usor de modelat. Plantele inalte tind sa creasca in inaltime si trebuiesc des taiate, riscand astfel sa devina din ce in ce mai rare.

 

Cel mai practic mod de a planta un gard viu este sa ai plante destule. Primavara, cand pamantul poate fi inghetat sau pur si simplu nu este pregatit, trebuie plantat cu atentie sporita. 

 

Inainte sa plantati gardul viu, asigurati-va ca ati ales locul potrivit pentru a creste si a se dezvolta. Nu este recomandat sa mutati plantele inainte de perioada de crestere.

 

Pregatirea spatiului pentru gardul viu:

 

Locul unde vreti sa plantati un gard viu trebuie bine ales si pregatit cu ceva timp inainte deoarece mutarea intr-un alt loc se face foarte greu si nu este indicata.

 

Cand alegeti spatiul pentru gardul viu, nu uitati sa lasati mai mult decat aveti nevoie, deoarece, in timp, planta va mai avea nevoie de spatiu pentru extindere.

 

Daca solul nu este bine drenat, adaugati pietris.

 

Fertilizati solul inca de la inceput cu ingrasaminte organice.

 

Puteti alege orice fel de arbore sau arbust pentru gardul viu. In primul an de viata al gardului viu trebuie sa udam cat mai des plantele, dar fara sa facem exces.

 

Ingrijirea gardului viu:

 

Este foarte important sa avem grija de gardul viu inca de la inceput pentru a creste cat mai des. Un gard viu des arata minunat.  

 

Gardul viu nu trebuie "hranit" mai mult decat restul gradinii. Cel mai bine este sa folositi anual ingrasamant organic.

 

Aranjarea gardului viu:

 

Ajuns la maturitate, gardul viu trebuie tuns anual, pentru a nu creste imprastiat.

 

Pentru a tunde un gard viu aveti nevoie de un foarfece ascutit. Acesta trebuie tuns intotdeauna si in fata si in spate. Varful trebuie sa fie mai restrans decat baza.

 

Daca vreti sa dati o forma speciala gardului viu, trebuie sa folositi o linie sau un sablon de placaj sau din material asemanator pentru a mentine o linie constanta 

 

Fie ca il plantati din motive practice sau estetice, un gard viu este o investitie pe termen lung. 

Articole asemănătoare

 • Gradina mea la inceput de Brumar

  Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun.

 • Escallonia - planta pentru garduri vii

  Ati vazut-o adesea si ati admirat-o cu siguranta. Este o planta pentru garduri vii datorita abundentei sale. Creste aproximativ 30 cm pe an si ajunge pana la 2-3 inaltime.

 • Gradini cu pyracantha

  Pyracantha, arbustul vesnic verde, este foarte indragit si datorita faptului ca rezista foarte bine temperaturilor de toamna-iarna. Nu este o planta deloc pretentioasa.

 • Tuia

  Se adapteaza diverselor tipuri de sol si climat cu surprinzatoare usurinta, dar ideale sunt verile racoroase si sol umed si putin acid.

 • Alegeti dintre conifere, tisa

  Rezista foarte bine la inghet si poluare, dar si la temperaturi ridicate, foarte utili pentru decoratiuni si pentru a delimita un gard viu, usor de inmultit si de plantat.