Padurea de mangrove Sudarbans

Mangrovele sunt formatiuni vegetale arborescente care iau nastere pe tarmurile tropicale umede, unde se inregistreaza oscilatii importante ale nivelului marii in timpul fluxului si refluxului.

Sudarbans este cea mai mare padure de mangrove din lume si se intinde pe teritoriul Indiei si Bangladeshului, acoperind 56 insule. Dintre teritoriile neinvadate de apa, atrag atentia insulele Tim Kona si Dublar Char.

Cea dintai este un adevarat paradis al tigrilor bengalezi si al animalelor ierbivore. Speciile de plante predominante ale acestui mediu sunt Sundori (Heritiera fomes) si Gewa (Excoecaria agallocha).

Sudarbans s-a format pe sedimentele depuse de fluviile Gange si Brahmaputra, fiind considerata o parte componenta a deltei din bazinul Bengalului.  Climatul este in principal tropical maritim presupunand foarte multe precipitatii, mai ales in timpul musonului care bate din luna mai pana in octombrie.
 
Padurea de mangrove Sudarbans este apreciata ca neprimitoare, monotona si chiar periculoasa, insa reprezinta unul dintre cele mai neatinse ecosisteme din lume. Cei 38.000 km patrati de padure sunt fragmentati prin mii de cursuri serpuite de apa, rauri, golfuri si estuare care-i dau farmecul.

Intreg teritoriul este inundat in timpul mareelor de primavara, instalandu-se un peisaj similar celui lacustru. Locul adaposteste numeroase specii de pasari, mamifere, insecte, reptile si pesti. De pilda, au fost inregistrate peste 110 specii de pesti si 270 specii de pasari. 

Populatia crocodililor de apa sarata din Bangladesh se ridica astazi la mai putin de 200 de indivizi. Tot aici se dezvolta una dintre cele mai periclitate carnivore din lume: tigrul bengalez. 

Padurea de mangrove Sudarbans a fost inscrisa pe lista patrimoniului mondial in anul 1987 ca urmare a valorilor naturale pe care le promoveaza. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Uleiul de aragan, printre secretele frumusetii

    Uleiul de argan se produce numai in Maroc, din fructele unui copac numit Argania spinosa si este unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Arborele de argan este o specie amenintata de defrisari. In urma supraexploatarii, padurea de argan a fost declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO.

  • Lacul Balea, masivul Fagaras

    Situat la altitudinea de 2034 m, in inima masivului Fagaras, Lacul Balea este cel mai mare lac glaciar si unul dintre cele mai frumoase obiective din Carpatii romanesti.

  • Padurea de castani de la Baia Mare

    Castanul comestibil (Castanea sativa) este un arbore foios originar din sudul Europei si Asiei Mici aclimatizat si pe teritoriul tarii noastre in zona Banatului, Olteniei si a Maramuresului.

  • Shilin sau Padurea de Piatra, China

    Kunming, capitala provinciei chineze Yunnan, se bucura de o mare apreciere turistica nu numai datorita climatului imbietor de care dispune pe intreg parcursul anului ci si pentru frumusetile naturale din apropiere.

  • Parcul de iarna din Colorado

    Winter Park (Parcul de iarna) din Colorado (Statele Unite ale Americii) este situat in frumoasa Fraser Valley, inconjurat de Arapaho National Forest (Padurea Nationala Arapaho).


Warning: fopen(cache/9a0198a90b8e0537ee82b436c4bfd3dc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139