Padurile stravechi Komi, Rusia

 

Foto: taigaekologerna.se

 

La marginea estica a Europei, de-a lungul Muntilor Urali care separa batranul continent de Asia se intind padurile stravechi Komi.

 

Pozitia geografica si conditiile climatice ostile vietii umane au impiedicat formarea unor comunitati mari in zona care sa distruga padurea, astfel ca impactul societatii a fost redus din cele mai vechi timpuri.

 

Padurile Komi formeaza o unitate compacta intinsa pe 32.800 km patrati si sunt considerate cele mai vechi si bine conservate din Europa, motiv pentru care au si fost incluse in anul 1995 pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

 

 In alcatuirea lor sunt cuprinse preponderent paduri boreale, in partea de sud, si tundra in apropierea cercului polar dar mai apar si alte ecosisteme cu un grad inalt de complexitate. Pe suprafata ocupata de  padurile Komi se intalnesc  de asemenea  rauri si lacuri naturale care  ofera conditii bune de viata unui numar insemnat de specii de animale.

 

In total circa 40 de specii de mamifere, 204 specii de pasari si 16 specii de pesti pot fi intalnite pe cele peste 3 milioane de hectare.

 

Dintre speciile comune de arbori amintim pinul, molidul, zada, bradul argintiu si mesteacanul. Fiecare dintre acestea prezinta adaptari specifice mediului in care se gasesc, lucru intalnit si in cazul animalelor.

 

Dimensiunile mari ale padurilor Komi fac ca supravegherea intregului teritoriu sa fie de-a dreptul imposibila. Tentatia braconajului, a exploatarilor aurifere si aceea de a defrisa se face simtita in permanenta, reprezentand una dintre cele mai mari provocari.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/1c06b8f48aca792d66ca34049f1b9936) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139