Parcul National Bialowieza, Polonia

 

Situat la limita dintre Polonia si Belarus,  Parcul National Bialowieza constituie unul dintre putinele teritorii din Europa acoperite cu paduri seculare.

 

Asa cum romanii aveau vestitii codrii de nepatruns ai Vlasiei, locuitorii de pe teritoriul Poloniei detineau padurea Bialowieza, din care se mai pastreaza si astazi in forma initiala aproape 1200 km patrati.

 

Una dintre caracteristicile peisajului forestier de aici o reprezinta trunchiurile unor arbori cazuti sub povara anilor, ce dovedesc lipsa totala a interventiei antropice. Tipul indelungat pe care vegetatia l-a avut la dispozitie pentru a se dezvolta a dat nastere unor forme ciudate si unor specii supradimensionate care sfideaza conceptia comuna despre padure.

 

In Parcul National Bialowieza  arborii cu inaltimi cuprinse intre 38-40 m si cu o circumferinta a trunchiului de peste 600 cm au densitate ridicata si ofera adapost unui mare numar de specii de animale.

 

Fara indoiala, cel mai important element faunistic este bizonul european care mai traieste doar pe suprafete restrane in rezervatii. Vanatoarea execesiva din secolele trecute au facut ca  cel mai mare animal salbatic de pe continent sa fie amenintat cu disparitia. Din fericire, in Parcul National Bialowieza numarul acestora se ridica in prezent la cateva sute si se crede ca va continua sa creasca.

 

Intr-un numar si mai mare se gasesc lupi, porci mistreti si caprioare care au aici toate conditiile pentru a se dezvolta nestingherit. 

 

Nu exista recomandari in ceea ce priveste  cea mai buna perioada a anului in care puteti vizita parcul deoarece fiecare are farmecul sau. Spre exemplu, primavara  aveti posibilitatea sa asistati la renasterea vegetatiei, in timp ce iarna, datorita vizibilitatii mai mari,  aveti ocazia sa intalniti bizonii.

 

Datorita bogatiilor naturale pe care le promoveaza, Parcul National Bialowieza a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO si a fost declarat Rezervatie a Biosferei.

 

Foto: commons.wikimedia.org

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Magura, Polonia

    Parcul National Magura este o arie protejata de interes national in Polonia, pe teritoriul estic al voievodatului Polonia Mica si cel vestic al voievodatului Subcarpatia. Numele in sine exprima ideea ca relieful nu are o amplitudine foarte ridicata, aceasta fiind caracteristica de baza a Beskizilor Josi.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/6e3efdd987b2d4f85bf9b43e2e88c247) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139