Parcul National Biogradska Gora, Muntenegru

Parcul National Biogradska Gora este situat in parte de nord-est a statului Muntenegru si cuprinde 54 km patrati din regiunea montana Bjelasica. Statutul castigat in 1952,  la numai sase ani de la infiintarea primului parc national din lume, il claseaza printre cele mai vechi zone protejate si totodata cele mai frumoase. 

Numele "Biogradska Gora" desemneaza una dintre putinele paduri din Europa ramase "neatinse" de interventia distrugatoare a omului. In secolul al XIX-lea padurea era cunoscuta ca "branistea regelui Nicolae", fiind locul in care acesta obisnuia sa mearga la vanatoare.  Pe batranul continent mai exista si alte suprafete acoperite cu paduri seculare, cele mai vaste fiind in Rusia, insa raportate la teritoriul Europei sunt insignifiante.

Parcul National Biogradska Gora poseda astfel unul dintre cele mai vechi si complexe ecosisteme din cate au existat. Speciile endemice de plante si animale vadesc evolutia indelungata si adaptarea acestora la conditiile locale extrem de favorabile. Peste 700 specii de ciuperci au fost identificate pana in prezent, dintre care: Clathroides Hericium, Mbellatus Polyporus, Intermedia Hygrocybe si altele sunt amenintate cu disparitia. 

Ultima era glaciara a lasat ca pretutindeni in muntii inalti urme incontestabile. Cele mai vizibile au fost lasate in cadrul reliefului prin circuri si vai specifice. De asemenea, intre 1000 m si 2000 m exista sase lacuri glaciare care atrag un numar mare de turisti.

Imprejurimile Parcului National Biogradska Gora fac parte din patrimoniul cultural si istoric, cuprinzand numeroase monumente sacre, situri arheologice si elemente traditionale.
   
Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Magura, Polonia

  Parcul National Magura este o arie protejata de interes national in Polonia, pe teritoriul estic al voievodatului Polonia Mica si cel vestic al voievodatului Subcarpatia. Numele in sine exprima ideea ca relieful nu are o amplitudine foarte ridicata, aceasta fiind caracteristica de baza a Beskizilor Josi.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.