Parcul National Caldera de Taburiente, Insulele Canare

Avand un diametru de aproximativ 8 km si o circumferinta de 20 km, Caldera de Taburiente este una dintre cele mai spectaculoase forme de relief cu origine vulcanica de pe teritoriul Spaniei.

Parcul national ce-i poarta numele, infiintat inca din 1954 pentru a acoperi o suprafata de 3750 hectare, reprezinta un obiectiv turistic in care biodiversitatea, comorile geologice si cele culturale sunt inseparabile.

Caldera de Taburiente a fost considerat un simplu crater pana ce oamenii de stiinta s-au convins ca forma  inselatoare nu este decat un arc montan cu forma neobisnuita. Varfurile care ii ofera conturul sunt: Pico de la Cruz (2531 m), Pico de la Nieve (2232 m), El Bejenado (1854 m), si nu in ultimul rand Roque de los Muchachos (2426 metri) care este si cel mai inalt de pe intreaga insula. 

Chiar daca formarea caldarii s-a petrecut in urma cu circa 4 milioane de ani, istoria sa incepe mai cu seama odata cu sosirea conchistadorilor din Castilia in urma cu aproximativ sase secole.

Parcul National Caldera de Taburiente este presarat cu cascade, formatiuni modelate in lava, conuri vulcanice, pereti verticali si roci sculptate prin eroziune de ploaie si vant. Cea mai fotografiata formatiune poarta numele de Roque Idafe, urmata fiind de Roque Huso, Roque Salvaje, Roque de la Brevera Macha, Roque de la Fondada si altele.  

Aproape 100 de specii de plante au fost identificate in interiorul Caldera de Taburiente, diversitate care poate fi explicata doar cunoscand mozaicul ecosistemelor de aici. Cea mai mare popularitate o au padurile extinse formate din pinul de Canare (Pinus canariensis). Botanistii afirma ca nici o alta specie nu poate concura in privinta supravietuirii, aceasta fiind capabila sa se regenereze imediat chiar si dupa producerea unui incendiu de proportii.

O alta categorie de plante care atrag atentia este a celor care se dezvolta pe cele mai neprietenoase stanci ale parcului national, cum se intampla de pilda cu Aeonium nobile.  Ca pretutindeni in lume, varfurile montane nu sunt lipsite in totalitate de vegetatie pe intreaga perioada a anului. Helianthemum cirae este o specie atat de rara incat a fost descoperita abia in 1992 fiind prezenta doar pe Insulele La Palma si Tenerife. Nu in ultimul rand, isi face aparitia cedrul, una dintre cele mai bine adaptate specii de plante la conditiile vitrege caracteristice etajului montan.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Teide, Tenerife

    Parcul National Teide din Tenerife are trasaturi care il fac cu adevarat unic. Regiunea declarata parc national in 1954, se compune din craterul urias al unui stratovulcan, avand circumferinta de 48 km, si Muntele Teide.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Paradisul Slovac

    Adapostind cea mai mare densitate de fluturi pe kilometru patrat din Slovacia, Parcul National Paradisul Slovac isi merita cu prisosinta numele. Paradisul Slovac este o regiune muntoasa cu altitudini cuprinse intre 800-1100 m in Parcul National Slovac.


Warning: fopen(cache/8047d190072e62081fb14d831134100b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139