Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei,  intr-o zona interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.  Cheile Bicazului sunt renumite in tara pentru dimensiunile lor impresionante.

Aria protejata este strabatuta de drumul transcarpatic ce leaga localitatea Gheorgheni de orasul Bicaz. Cateva dintre atractiile vizibile pe traseu sunt suite in munti, si s-au format in milioane de ani. Astfel, se pot admira: masivul stancos Piatra Altarului (1120 m), masivele Piatra Pintestilor (847 m), Piatra Arsitei (835 m) si stancile Piatra Surducului, Poarta de Piatra.

Un popas se cere numai decat, zona oferind posibilitati multiple de agrement si peisaje spectaculoase.  Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas acopera o suprafata de 6575 ha, si are in componenta mai multe rezervatii naturale:  Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Masivul Hasmasu Mare – Piatra Singuratica, Avenul Licas. Lacul Rosu, format in anul 1837 prin bararea naturala a apelor paraului Bicaz, ofera o priveliste deosebit de pitoreasca. 

Vegetatia parcului se alcatuieste in procent de aproximativ 90% din paduri de molid, care imbraca precum o mantie racoroasa masivul Hasmas. De asemenea, sunt prezente paduri de rasinoase cu fag, pajisti montane intinse, varfuri cu vegetatie subalpina, dar si multe raritati floristice.  Cateva specii de endemisme carpatice, intre cei 1050 de taxoni de plante superioare, sunt: Astrogalus pseudopurpureus, Centaurea carpatica si Dianthus spiculifolius. ‎Specii de plante declarate monumente ale naturii si ocrotite in Cheile Bicazului sunt: Papucul doamnei, Floarea de colt, Sangele-voinicului, Tisa si altele.

Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas adaposteste o varietate de specii de animale rare, importante pentru mentinerea unui ecosistem echilibrat. Afara de Cheile Bicazului, in zona mai pot fi admirate si alte opere sculpate in piatra de afluentii acestuia: Cheile Laposului, Cheile Sugaului si Cheile Bicajelului.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Cheile Nerei

    Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este o arie protejata delimitata in anul 2003 la limita sud-vestica a tarii. Scopul principal pentru care a fost constituit Parcul este conservarea biodiversitatii, a florei si faunei, a peisajului, a traditiilor locale, incurajarea turismului, educatie ecologica si constientizare publica.

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Ochiul Beului, un lac precum cele din povesti

    Lacul Ochiul Beului se afla in Parcul National Cheile Nerei Beusnita si adreseaza iubitorilor de natura invitatia de a patrunde la adapostul muntilor Aninei si Locvei.


Warning: fopen(cache/f75e7172441a154bddd3fe05738a256a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139