Parcul National Cheile Nerei


Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este o arie protejata delimitata in anul 2003 la limita sud-vestica a tarii. Scopul principal pentru care a fost constituit Parcul este conservarea biodiversitatii, a florei si faunei, a peisajului, a traditiilor locale, incurajarea turismului, educatie ecologica si constientizare publica.

Cheile Nerei sunt o formatiune de tip chei de-a lungul raului Nera in judetul Caras-Severin, intre localitatile Sasca Romana si Sopotul Nou. Distanta pe care se intind cheile este de circa 22 km din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise. Parcul National Cheile Nerei - Beusnita are o suprafata totala de 36.758 ha.

Cele peste 36.000 de hectare gazduiesc 6 rezervatii naturale inconjurate de un relief intre 200 si 1000 metri, acoperit cu paduri dese. Parcul National reprezinta o zona montana cu abrupturi calcaroase, pesteri, grohotisuri, chei, cascade, ponoare, in arealul caruia sunt incluse rezervatiile naturale Cheile Nerei - Beusnita, Izvorul Bigar, Ducin si Valea Ciclovei - Ilidia.

Flora foarte bogata este reprezentata prin peste 1000 de taxoni, adica 60% din flora judetului. La nivelul ierburilor este intalnita o planta din specia Himantoglossum caprinum care vegeteaza alaturi de alte raritati floristice, printre care: brie (Athamanta turbith ssp. hungarica), usturoi salbatic (Allium moschatum), cornul banatean (Cerastium banaticum), brebenei (Corydalis pumila), brandusa de toamna (Crocus banaticus), brandusa galbena (Crocus flavus), garofita banateana(Dianthus giganteus ssp. banaticus), Mana Maicii Domnului (Dactylorhiza maculata), orhidee (cu specii de: Gymnadenia conopsea), spanz verde (Helleborus odorus), in galben de Banat (Linum uninerve), albina (Ophrys scolopax ssp. cornuta), bujor banatean (Paeonia mascula), pribolnic (Orchis simia), trandafir (Rosa stylosa), salata de padure (Smyrnium perfoliatum), cimbru salbatic (Satureja kitaibelii), sabiuta (Gladiolus imbricatus), stanjenel de munte (Iris graminea). 

Aria protejata conserva pe langa acestea numeroase specii de fauna si resurse cultural istorice. Ursul, cerbul carpatin, caprioara, mistretul, vidra, bursucul sau jderul de stanca si de copac sunt doar cateva din speciile de animale intalnite. 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

    Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei, intr-o zona foarte interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Ochiul Beului, un lac precum cele din povesti

    Lacul Ochiul Beului se afla in Parcul National Cheile Nerei Beusnita si adreseaza iubitorilor de natura invitatia de a patrunde la adapostul muntilor Aninei si Locvei.


Warning: fopen(cache/b99c5ef33e0d5667e55dedee44b56bc4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139