Parcul Natural Dumbrava Sibiului

Parcul Natural Dumbrava Sibiului acopera mai bine de 960 hectare si se afla la numai 4 km departare de centrul orasului, pe drumul care duce spre Rasinari. Rezervatia este traversata de raul Trinkbach, care a oferit conditii pentru amenajarea a 3 lacuri artificiale.

Altitudinea maxima este atinsa in Varful Obreja (606 m) si se inregistreaza in partea nordica a padurii.  Speciile de arbori intalnite preponderent sunt stejarul, carpenul, ulmul, artarul, si sporadic apar exemplare de gorun si frasin.  In apropierea lacului exista un stejar vechi de circa 400 de ani. Vegetatia ierboasa nu lipseste nici ea, cuprinzand peste 100 de specii de plante cu flori, dintre care enumeram si noi, dupa numele lor popular, urmatoarele: pufulita, salata iepurelui, opaita, brandusa de toamna si orhideea. 

Aici traiesc caprioare, veverite, arici, mistreti, soareci, vulpi, dar si specii de pasari precum pitigoiul mare, mierla, presura, ciocanitoarea mare, gaita, turtureaua, bufnita, pupaza, cucul, cinteza, sticletele, vrabia, corbul. O suprafata de circa 400 ha din inima parcului se constituie in rezervatie de seminte de stejar, gorun si pin.

La inceputul Dumbravii se plaseaza un helesteu artificial (1906) pentru intregirea peisajului si agrement. Langa helesteu a fost amenajata in 1929 Gradina Zoologica. In continuare, pe firul paraului natural amenajarea Muzeului Tehnicii Populare, include al doilea helesteu artificial, in jurul caruia sunt plasate instalatiile hidrotehnice si eoliene. Acest loc amenajat in spiritul romantismului european, a servit sarbatorii de Maial iar in 1852 s-a bucurat de prezenta Imparatului Franz Joseph I.

Pe suprafata teritoriala a rezervatiei se gaseste astazi Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” si Gradina zoologica. Muzeul Civilizatiei si Traditiei Populare Astra, din Dumbrava Sibiului este unul dintre cele mai mari si mai impresionante muzee in aer liber din Europa. Cuprinde peste 300 de gospodaresti taranesti din toata tara, biserici si mori de vant. La limita padurii, in partea de sud, se afla "Monumentul eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale” si Cimitirul Municipal, deschis in 1907.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Parcul Natural Cefa

    Parcul natural Cefa este o arie protejata de interes national pe teritoriul judetului Bihor. Din punct de vedere al marimii este al doilea din judet, acoperind o suprafata de 5002 ha din care circa 60% se afla in raza comunei Cefa, iar 40% in Sannicolau Roman.

  • Parcul Natural Muntii Maramuresului

    Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.

  • Parcul Natural Lunca Muresului

    Parcul Natural Lunca Muresului este o arie protejata constituita la data de 11 ianuarie 2005, in aval de municipiul Arad, de-a lungul raului Mures, pana la granita cu Ungaria.

  • Parcul Natural Balta Mica a Brailei

    Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala situata in sud-estul Romaniei, ce vizeaza ocrotirea unor ecosistemele acvatice, terestre si mixte complexe.


Warning: fopen(cache/d4cc0917d6a3e5b51c39f7a1a13e5338) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139