Patru legume pe care (poate) nu le cunoasteti

1. Romanesco: la prima vedere ar fi o combinatie de conopida si broccoli, cel putin aceasta este impresia cand o vezi pentru intaia oara, si nu esti departe de adevar. Cu un aspect cu adevarat straniu prin frumusetea sa geometrica, greu de imaginat in cazul unei legume, romanesco este foarte asemanatoare la gust cu mult mai cunoscuta conopida, la care adaugati o usoara tenta de broccoli (fara notele amare) si chiar, in cazul exemplarelor bine coapte si sanatoase, un vag gust de nuca. Intalnita mai ales sub numele de broccoli Romanesco aceasta varietate ar putea fi evitata de cei care nu suporta gustul de broccoli, insa ar fi pacat, pentru ca au in comun doar denumirea. Bogata in antioxidanti si vitamina C, pe nedrept putin consumata Romanesco are si fibre, putine calorii si se preteaza multor retete diverse. 
 
2. Castravetele amar: sau karela, un alt nume sub care puteti gasi aceasta leguma care poate nu va fi pe placul tuturor. Asa cum o spune si numele este o planta cu un gust amar puternic, ceea ce nu o face insa mai putin populara in bucataria asiatica, dar si in medicina traditionala chineza.

Unii vor gasi aceasta aroma insuportabila, in vreme ce altii vor gasi cu siguranta alte legume, mirodenii si tipuri de carne prin care sa foloseasca inspirat amareala adusa de karela in bucatatorie. O specialitate culinara aparte si cu o infatisare bizara, ca un castravete lung acoperit cu zeci de mici umflaturi, de un verde deschis. 
 
3. Oca: arata ca o combinatie intre cartofi si morcovi, iar in America de Sud se bucura de o popularitate greu de crezut, fiind surclasati de clasicii tuberculi pe care ii cunoaste toata lumea. Asemanatori ca gust si aroma cartofilor dulci, pot fi gasiti in numeroase varietati - exista chiar una ce seamana caisei la gust - si stau la baza mai multor retete, unele foarte vechi si considerate reprezentative pentru diverse regiuni. Au mult potasiu si o doza consistenta de vitamina C, si ar merita incercati fie si doar ca un experiment culinar. Tinand cont de succesul de care s-au bucurat peste ocean cu siguranta ca gustul va fi pe masura. 
 
4. Tomatillo: seamana foarte bine ca forma cu rosiile traditionale, doar ca isi pastreaza culoarea verde sau verde-galbuie, iar coaja subtire trebuie indepartata inainte de a o transforma intr-un delicios preparat mexican.

Foarte populara in America Latina, unde este adesea folosita pentru retete de tot felul, este la fel de bun gatita sau in salate, iar gustul poate sa difere enorm intre mai multe feluri de tomatillo, de la cele usor dulcege la cele acrisoare, chiar astringente, dar cu atat mai tentante. 
 
 Foto: publicdomainpictures.net, pxhere.com
 

Articole asemănătoare

  • Cinci lucruri pe care (poate) nu le stiati despre bambus

    Bambusul este o planta cu adevarat miraculoasa: creste surprinzator de rapid, tulpinile sunt rezistente la socuri si presiune, dar in acelasi timp elastice, este comestibil, utilizat in medicina traditionala orientala, are puternice proprietati antibacteriene.

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Planifica o gradina pe gustul pasarilor. Este simplu si eficient!

    Deteriorarea habitatelor naturale este un fenomen pe care nimeni nu pare sa-l gestioneze corect si eficient in prezent. Sub incidenta presiunii antropice, multe pasari salbatice sunt in cautarea unui refugiu in interiorul spatiului invadat de oameni,

  • Bucate suedeze: cartofi cu smantana si marar

    Un preparat plin de gust pe care poate nu l-ati incercat pana acum este reteta suedeza de cartofi cu smantana si marar.

  • Care este mai sanatos, oul prajit sau oul fiert?

    Intreaga filosofie a sanatatii fizice, si in parte chiar a celei mentale, poate fi redusa la doua obiective pe care trebuie sa le urmarim: sa facem sport cu regularitate si sa mancam ce si cat trebuie.