Cinci lucruri pe care (poate) nu le stiati despre bambus

1. Bambusul este o planta cu adevarat miraculoasa: creste surprinzator de rapid, tulpinile sunt rezistente la socuri si presiune, dar in acelasi timp elastice, este comestibil, utilizat in medicina traditionala orientala, are puternice proprietati antibacteriene (poate fi folosit atat in industria usoara cat si pentru productia de pansamente speciale), produce cu pana la 30 la suta mai mult oxigen decat un copac de varsta si lungime apropiate si a inceput sa fie folosit si ca odorizant, limitand si chiar neutralizand mirosurile neplacute intr-un fel natural, fara chimicale. Un simbol al tarilor asiatice, unde este folosit de milenii in constructii, pentru productia de unelte si mai ales de recipiente, pentru haine si incaltaminte sau in arta decorativa, bambusul a inceput sa fie adoptat cu entuziasm si in Occident. Candva un material exotic, astazi datorita calitatilor sale isi gaseste tot mai multi sustinatori. 
 
2. Dar florile de bambus sunt o adevarata raritate, si prea putini sunt cei care pot spune ca le-au admirat prea des, chiar si daca au in apropiere o padure de bambus. Chiar exista specii de bambus care infloresc dupa 60 sau chiar dupa 120 de ani de cand au fost plantate, ceea ce este un adevarat record ciudat in lumea vegetala. De altfel in salbaticie sunt varietati care ating usor varsta de un secol. In total au fost identificate aproximativ 1500 de specii de bambus, care pot fi gasite in Asia, America de Nord si de Sud, in Africa si in Australia. 
 
3. Este un inlocuitor excelent pentru lemnul de esenta tare, poate fi taiat la trei pana la cinci ani de la plantare (un arbore de esenta moale va avea nevoie de cel putin un deceniu), si este surprinzator de rezistent atunci cand este folosit in constructii. Mai mult, datorita radacinilor puternice si ramificate s-a constatat ca previne in mare masura eroziune solului si prin urmare poate fi o solutie economica si rapida pentru a preveni alunecarile de teren, daca si clima o permite.  
 
4. Am putea crede ca toate felurile de bambus sunt verzi, sau cel mult un verde pal. In realitate exista specii galbene, rosii, albastre si chiar negre. Da, Phyllostachys nigra este o varietate cu tulpina de o nuanta ce variaza intre negru lucios la verde inchis cu pete intunecate, in functie de varsta si umiditate. Interesant in special daca iti doresti o planta care va arata cu totul deosebit. 
 
5. Mai multe exemplare de bambus au intrat in Cartea Recordurilor Guiness, cel mai interesant fiind recordul pentru planta care creste cel mai repede. O anumita varietate a acestei plante miraculoase poate sa atinga o viteza de crestere de pana la 91 de centrimetri pe zi.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Patru legume pe care (poate) nu le cunoasteti

    Romanesco, karela, oca, tomatillo

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Tunderea de toamna la pomii fructiferi

    Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei.

  • Planifica o gradina pe gustul pasarilor. Este simplu si eficient!

    Deteriorarea habitatelor naturale este un fenomen pe care nimeni nu pare sa-l gestioneze corect si eficient in prezent. Sub incidenta presiunii antropice, multe pasari salbatice sunt in cautarea unui refugiu in interiorul spatiului invadat de oameni,

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?


Warning: fopen(cache/81d92c7f15c87d4191c1a8b064bd1cd8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139