Tunderea de toamna la pomii fructiferi

Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei. Exista mai multe tipuri de taieri la pomii fructiferi. In primul rand, trebuie amintita tunderea de rarire prin care se elimina ramurile care sufoca, apoi tunderea ramurilor superioare.

Aceasta din urma prevede indepartarea partii superioare a ramurilor in ideea de a incuraja dezvoltarea mugurilor inferiori si a ramurilor secundare ale pomului. Tunderea de indepartare a ramurilor uscate nu necesita prea multe explicatii, doar ca in prealabil se va face o analiza atenta a sanatatii coronamentului. Este bine de stiut ca tunderea ramurilor principale este de asemenea posibila in cazuri exceptionale. 

De obicei, formarea unei coroane se realizeaza in circa 4 ani de la momentul plantarii, prin diverse interventii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor (aplecare, arcuire etc.), prin taieri propriu-zise, scurtari sau suprimari de ramuri.

Cu ajutorul ustensilelor speciale se poate dirija energia pomului spre ramurile tinere, astfel incat acesta isi dezvolta ramificatii puternice si isi pastreaza capacitatea vegetativa. Dupa formarea coroanei, pomul trebuie ajutat in anii ce urmeaza prin taieri de intretinere si taieri de fructificare.
Taierile de intinerire la pomii fructiferi dau rezultate bune atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se intinereste in majoritate. Se recomanda ca taierea pomilor fructiferi sa fie efectuata in perioada de repaus.

Retineti ca regula generala: Nu taiati niciodata prea aproape de trunchi, deoarece astfel de taieturi expun la intemperii o suprafata mai mare si vindecarea intarzie. Nu taiati, insa, nici prea departe de trunchi pentru ca veti lasa un ciot urat, care poate fi usor invadat de insecte. Rana nu se va vindeca decat dupa ce ciotul este inlaturat.

Taierile se pot face si primavara tarziu dar doar atunci cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei afectati de ger.

Sursa foto: aroundtheplate.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

    Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,

  • Retete de toamna. Salata de spanac si branza cu mucegai albastru

    Daca doriti sa incercati o salata de toamna cu gust special, potrivita in orice moment si la orice aperitiv, va propunem urmatoarea reteta cu spanac si branza cu mucegai albastru.

  • Sfaturi pentru lunile de toamna

    In timpul lunilor de toamna trebuie sa aveti grija sa respectati cativa pasi simpli pentru a avea o gradina sanatoasa si curata la primavara. Florile va vor multumi pentru grija pe care le-o purtati inflorind placut.

  • Legume de toamna la cuptor

    Pentru ca suntem inca intr-un anotimp minunat, numit toamna, va propun o reteta simpla de legume de toamna la cuptor.

  • Porumbul ornamental, cultivat pentru decoruri de toamna

    Desi mai avem de asteptat pana la sosirea primaverii, anotimp prielnic pentru a planta porumbul de orice fel, nu strica sa planificati din timp decorurile de toamna pentru anul viitor.


Warning: fopen(cache/0be2e269c96c64e49e834efa6e979c3e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139