Pepenii patrati invadeaza supermarketurile engleze

Pepeni patrati intr-o piata japonezaInventati in anii 80 in Japonia, pepenii patrati vor intra din aceasta toamna si pe piata din Anglia, prin intermediul lantului de supermarketuri Tesco. Un responsabil al companiei a declarat ca intentioneaza sa importe din Brazilia un lot de pepeni de forma patrata, care vor ajunge in rafturi in luna octombrie la un pret de aproximativ 5 lire sterline.

 

Desi Tesco urmareste sa vanda aceste fructe ca pe o ciudatenie exotica, datorita formei neobisnuite, initial in Japonia inventatorul acestor pepeni a urmarit un scop practic: este mult mai usor sa transporti si sa tii in frigider un pepene patrat decat unul de forma clasica. 

Pentru a forta pepenele sa capete aceasta forma, unui fermier din orasul japonez Zentsuji i-a venit ideea sa inchida fructul inca din stadiul initial de dezvoltare intr-o cutie de sticla. Pe masura ce pepenele a crescut, a fost fortat sa ia forma cutiei in care se afla (in aproximativ 90 de zile).

 

Metoda a fost preluata si imbunatatita astfel incat, desi la scara mult mai mica decat in tara de origine Japonia, pepenii patrati se produc in prezent si in SUA si tarile Americii de Sud. Datorita problemelor de rezistenta ale cutiilor de sticla, care de multe ori se spargeau, s-au gasit metode care utilizeaza cutii din plastic, lemn sau chiar...  beton.

 

Pepenele patrat nu este pentru toata lumea, pretul acestuia, de peste doua ori mai mare decat al unuia obisnuit incadrandu-l la categoria produselor de lux. In pietele din Tokyo si Osaka un astfel de pepene ajunge la pretul de 80 90 de dolari. Producatorii au fost criticati de unele voci care sustin ca acestia se concentreaza asupra formei produsului, mai putin asupra gustului si calitatii.

Pepenii patrati pot fi un cadou inedit
Pepene patrat, un cadiu ideal

Pentru a ajunge la forma patrata, pepenii sunt crescuti in cutii de sticla
Pepene crescut in cutie de sticla

Cutia de sticla poate fi inlocuita de un cofraj de beton
Pepene in cofraj de beton

Articole asemănătoare