Planta sticla

jatropha podagrica

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Jatropha podagrica

Familie:  Euphorbiaceae

Origine: Guatemala, Honduras, Nicaragua si Caraibe

 

 

 

Aspect si prezentare: Planta suculenta, perena, cu port de arbust, atrage atentia prin trunchiul sau umflat asemeni unei sticle/butelci, capatand din acest motiv si numeroase denumiri amuzante: Planta sticla, Planta butelca. Cu frunze mari si verzi, palmat-lobate sau cordiforme si flori mici, rosii sau portocalii, grupate in inflorescente ce apar in varful unei tulpini lungi si subtiri, Jatropha podagrica are un aspect de noutate exotica, fiind extrem de decorativa prin toate componentele ei.

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Ca majoritatea suculentelor, este recunoscuta ca nefiind deloc pretentioasa, putand fi cultivata atat in apartament cat si in gradina, in zonele cu ierni blande, fara inghet.

 

 

 

Lumina abundenta este absolut necesara, atat pentru dezvoltarea cat si pentru inflorirea plantei. Este recomandata asezarea ei intr-o locatie puternica luminata, chiar in plin soare, atunci cand nu e arsita.

Caldura este al doilea factor important pentru dezvoltarea Jatrophei, in timpul verii putand suporta o temperatura de cca 28 grade Celsius. Pe perioada iernii, trebuie trecuta printr-un repaus vegetativ, la o temperatura medie de 16 grade.

Udarea se va face saptamanal - in perioada calda, o data la 3 saptamani - toamna si extrem de rar in perioada rece. Intrucat planta prefera uscaciunea in defavoarea umiditatii, se va avea in vedere ca intre doua udari, pamantul sa fie lasat sa se usuce.

Nu ridica pretentii in privinta substratului, acesta putand sa fie alcatuit din pamant de gradina sau mranita amestecata cu turba fiborasa si nisip.Tinand cont ca planta nu suporta excesul de apa la nivelul radacinilor, pentru imbunatatirea drenajului, se poate adauga si ceva pietris de granulatie mica.

Umiditatea este inamicul plantei mai ales in timpul iernii, cand aerul trebuie sa fie ceva mai uscat decat in perioada de vara.

 

 

 

Inmultirea se realizeaza prin seminte, in lunile martie si aprilie, in conditii de caldura ridicata. Acestea germineaza relativ usor si in scurt timp noile plantute trebuie repicate.

Folositi ghivece mici la inceput, iar pe parcurs ce caudexul se dezvolta, transplantati-o in recipiente adanci, pentru ca va forma radacini viguroase.

 

 

 

Perioada de inflorire se desfasoara cu predilectie in lunile de vara, dar daca i se asigura suficienta lumina si caldura, planta poate produce flori pe tot parcursul anului.

 

 

 

Sfaturi speciale: Atentie la manipularea plantei si atunci cand taiati lastari sau rupeti frunzele si inflorescentele fanate caci planta contine o seva extrem de toxica.

Pe perioada rece, cand planta este repausata, isi poate pierde frunzele. Nu va ingrijorati, o data cu venirea primaverii si a caldurii, la reintrarea in vegetatie, va forma noi frunze si flori.

Jatropha podagrica poate produce seminte, chiar si atunci cand e cultivata ca planta de apartament. Un lucru interesant de retinut este ca, in momentul in care acestea au ajuns la maturitate, capsulele explodeaza si arunca semintele departe de ghiveci.

 

Alte specii: J.cuneata, J.curcas, J.gossypifolia, J.integerrima, J.multifida, J.berlandieri, J.panduraefolia.

 

 

Gradinamea.ro

Februarie 2008

V.S.

Articole asemănătoare

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

    Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

  • Aglaonema, o planta de interior decorativa prin frunze

    Aglaonema este o planta in forma de tufa ramificata, originara din Asia de sud-est, apreciata pentru frunzele in forma de lance, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Planta numara peste 60 de specii,

  • Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american

    In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.

  • Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou

    Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.


Warning: fopen(cache/ccdc0739171ffc63775edc5107a60f57) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139