Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Plantarea si ingrijirea florilor de Frezie

 De cand au aparut in Europa la sfarsitul sec al XIX-lea , speciile de frezie au fost tot mai mult apreciate pentru parfumul si aspectul lor delicat.

 

Chiar daca sunt originare din Africa, freziile pot fi crescute cu succes si pe teritoriul tarii noastre daca le sunt respectate putinele cerinte.

 

In primul rand este esential sa cunoasteti ca inmultirea freziilor se realizeaza la sfarsitul verii prin bulbi sau seminte. Atunci, bulbii care au aspectul unor cepe mici, trebuie plantati cu partea ascutita in sus, pentru a se putea dezvolta.  

 

Daca doriti sa cultivati in gradina florile de frezie alegeti un loc aerisit care sa beneficieze de multa lumina, asigurandu-va totodata ca solul este afanat si bine drenat. Pastrati plantele bine udate pe perioada cat frunzele si florile sunt in crestere.

 

Daca  apa are tendinta sa balteasca 5-6 ore dupa ploile puternice este semn ca trebuie sa luati masuri pentru optimizarea drenajului.

 

Cea mai facila metoda este sa aduceti un adaos de material organic (compost, gunoi de grajd descompus) in zonele cu probleme pentru a ridica nivelul cu aproximativ 2-3 cm. Daca nu va este totusi la indemana, nu aveti decat sa gasiti alt loc care sa raspunda cerintelor plantei.

 

Cu privire la etapele evolutive, toamna se formeaza radacinile iar in perioada anotimpului rece are loc doar cresterea lastarilor. Ca o rasplata pentru efortul depus, primavara apar si florile care imbie simturile cu mirosul lor placut.

 

Dupa incheierea perioadei de inflorire freziile pot fi deja taiate pentru a fi folosite in scop decorativ.

 

Cultura in conditii de apartament, in ghiveci, este destul de anevoioasa. Pentru aceasta temperatura va trebui mentinuta constanta, la aproximativ 15 grade Celsius in primele 60 zile iar apoi va trebui adaptata in functie de conditiile de iluminare.

 

Secretul longevitatii florilor in interior, spun specialistii, consta in depozitarea freziilor intr-o camera racoroasa cu scopul de a le incetini dinamica. Aportul de apa in cazul freziilor de apartament trebuie sa fie prezent  in cantitati moderate. 

 

Cand frunzele incep sa se ofileasca iar florile s-au trecut, se poate trece la salvarea bulbilor in vederea plantarii in anul urmator.

Alte articole

Farmecul si istoria gradinilor de iarna
In secolul XVI au intrat in spatiul european o sumedenie de plante din regiuni tropicale si exotice. Clima de pe “Batranul Continent” nu a
Prajitura cu miere si suc proaspat de portocale
Un desert pentru o dupa-amiaza placuta poate fi prajitura cu miere si suc proaspat de portocale. Bucurati-va de combinatia si aroma unica oferite de miere si portocale.
Gradinile au farmec si toamna
Cand se vorbeste despre gradina si despre activitatile conexe cei mai multi dintre noi se gandesc la balsamul si candoarea florilor de primavara.
Plantele exotice si ingrijirea lor pe timpul iernii
Plantele exotice aflate in interior sunt printre cele mai pretentioase si trebuie sa li se asigure conditii apropiate zonelor de origine.
Gutui japonez - pata de culoare si buna dispozitie
Iubeste locurile insorite, avand nevoie de lumina intensa cu un minim de 4-5 ore de soare pe zi pentru a inflori. O dispunere a acestei tufe in zone umbroase, va diminua mult numarul si calitatea florilor.