Plante de interior - Episcia cupreata

episcia cupreata 

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Episcia cupreata (“episkios”  limba greaca - umbrit)

Familie: Gesneriaceae

Origine: Zona tropicala a Americii

 

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena, cu port tarator sau drept, dar cu tulpini subtiri, incanta prin frunzisul persistent deosebit si prin florile mici, frumos colorate in forma de trompeta. Frunzele pufoase, prezinta o retea de striatii argintii de-a lungul nervurilor, fapt ce ii ofera plantei un aspect aparte, foarte decorativ, chiar si cand nu este inflorita. Florile sunt de culoare rosie cu interiorul galben si apar de obicei incepand cu luna mai.

Daca dispune de conditii propice de caldura si lumina, poate inflori pe tot parcursul anului.

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Facand parte din familia Gesneriacee, asemeni binecunoscutei violete de camera si elegantei gloxinii, Episica necesita conditii similare de ingrijire. Pentru cultivare, nu are nevoie de recipiente mari; exemplarele cu radacinile usor inghesuite, cresc mai repede si infloresc abundent.

 

 

 

 

Planta apreciaza spatiile luminoase, dar vara trebuie ferita de razele directe ale soarelui. Tolereaza destul de bine si semiumbra, dar in aceasta situatie nu mai infloreste.

 

 

 

Temperatura ideala se situeaza intre 18-24 de grade Celsius, suportand relativ bine si o variatie de 2-3 grade in plus sau in minus. Iarna insa, aceasta nu trebuie sa scada sub 15 grade, planta riscand sa isi piarda frunzele si sa moara. 

Este extrem de sensibila la umiditate, atat in aer cat si in sol. Uscaciunea aerului din timpul verii, trebuie compensata cu pulverizari fine, repetate la intervale dese.

Un substrat usor, alcatuit din pamant de flori in amestec cu turba fibroasa este optiunea cea mai recomandata.

Udarea este necesar a se face in mod regulat si abundent in perioada calda si destul de rar iarna, cand pamantul trebuie lasat sa se usuce usor intre doua udari.

Episcia apreciaza aplicarea unei doze slabe de ingrasaminte pentru plante cu flori, la fiecare 2 saptamani, dinaprilie pana in octombrie.

 

 

Inmultirea se realizeaza cel mai usor prin divizarea tufei. Alte metode cu rezultate bune sunt inmultirea prin stoloni sau prelevarea de varfuri de lastari de min 6-8 cm si inradacinarea lor in substrat usor si afanat, in conditii ridicate de umiditate si caldura. Toate variantele se pot folosi cu succes din mai pana in septembrie.

 

 

Sfaturi speciale: Pentru asigurarea infloririi, planta necesita an de an schimbarea pamantului.

Ciupirea varfurilor, ajuta planta sa lastareasca bogat si sa capete aspect de tufa.

Cel mai bine se dezvolta in cosuri/ghivece suspendate.

 

 

 Alte specii: E.lilacina are flori liliachii cu ochi galben in interior.

 

 

Gradinamea.ro

Februarie 2008

V.S.

Articole asemănătoare

  • O vara sanatoasa cu smoothie de citrice

    Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.

  • Plante de interior: Hibiscus

    Hibiscus este una din cele mai frumoase plante de interior datorita splendorii florilor sale, iar daca ii dam atentia cuvenita infloreste intreaga vara. Petalele pot concura fara

  • Kohleria - clopotei rosii pufosi

    Lumina reprezinta un factor cheie in cultivarea acestei minunate plante de interior. Pentru a va bucura de delicatele ei flori trebuie sa asezati ghiveciul intr-un loc bine luminat, cu cateva ore de soare pe zi.

  • Plante de interior... in gradina

    Multe din plantele de interior pot fi plantate afara, direct in gradina, imediat ce a venit primavara si temperaturile de peste noapte o permit.

  • Plante de interior usor de intretinut

    Cele sase plante pe care vi le vom prezenta in continuare cresc aproape singure, fara sa necesite tratamente speciale. Cea mai mare problema pe care o veti intampina cand vine vorba de ingrijirea lor este sa va hotarati ce sa faceti cu puietii pe care ii produc...


Warning: fopen(cache/006fd65cb32743d1003fb60f2beef388) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139