Plante medicinale. Odoleanul

Odoleanul (Valeriana officinalis) sau gusa-porumbelului este o planta perena originara de pe teritoriul Europei si Asiei, cu tulpina inalta si neramificata, cu frunze lungi si flori trandafirii sau albe. In emisfera nordica a Pamantului planta infloreste din luna Iunie pana in Septembrie. 

Numele sau a avut din totdeauna rezonanta unui plante medicinale de exceptie. Inca din Antichitate, grecii si romanii cunosteau si se foloseau de proprietatile sale tamaduitoare. Parintele medicinei, Hippocrate, a fost printre primii care au descris proprietatile odoleanului.  Planta a fost indragita si de poporul roman, drept dovada sta folclorul muzical bogat care nu omite sa o aminteasca in frumoasele versuri populare.

Intrigati de calitatile sale sedative, anticonvulsive si de intrebuintarea sa ca leac impotriva migrenelor si insomniei, oamenii de stiinta au initiat cercetari pentru a afla cat adevar se ascunde in spatele acestor lucruri.

Rezultatele au confirmat o mare parte dintre acestea insa nu au scos la lumina si principiile chimice dupa care functioneaza.

Efectele consumului de odolean pot fi atat pozitive cat si negative. Le vom parcurge sumar atat pe cele dintai cat si pe cele asupra carora va trebui sa fim atenti.

Odoleanul este frecvent folosit ca supliment pentru tratarea insomniei si ca sedativ in situatii de tensiune nervoasa, stres si crampe abdominale severe, putand fi administrat sub forma de ceai.

Rezultatele pot sa apara mai devreme sau mai tarziu de la caz la caz. De pilda, in timp ce unii pacienti au simtit o ameliorare imediat dupa administrare, altii au obtinut aceleasi rezultate dupa mai multe saptamani. Cateva studii au indicat de asemenea ca odoleanul reduce simptomele anxietatii.

Reactiile adeverse apar nu doar in cazul persoanelor cu anumite sensibilitati ci si atunci cand planta este administrata in cantitati prea mari. Dozele mari pot genera dureri abdominale si in ciuda calitatilor sale antidepresive,  induc o stare psihica de disconfort. Din acest motiv este bine sa nu va tratati singuri ci numai sub indrumarea unui specialist.

Odoleanul poate produce somnolenta si uneori ameteli de aceea nu este recomandat soferilor inainte sa iasa in trafic.
 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Cardamonul pentru sanatate

    Are efect detoxifiant, antiinflamator, antibacterian, si poate fi consumat simplu, sub forma de infuzie sau ulei esential, in diverse combinatii cu alte plante medicinale.

  • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

    Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • 7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

    Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.


Warning: fopen(cache/489b81f82c41aab4c722c8a05363cced) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139