Plantele de bordura, o necesitate in orice gradina

 

 Stim cu totii ca plantele de bordura insufletesc orice gradina, mai ales cele amenajate simplu, cu o portiune mare de peluza. In general, la borduri se aseaza plante de dimensiuni mici, cu flori sau cu foliaj deosebit.

Ceea ce nu stiu toti este ca bordurile cu flori au un rol important in ''functionarea'' gradinii; poate suna ciudat, dar este adevarat. Aceste plante pot atrage insecte benefice precum gargaritele, chrysopa (Chrysoperla rufilabris), bondari, gandacii din familia Carabidae si alte insecte care se hranesc cu daunatori. Caracteristica principala, comuna a acestor plante este ca produc o cantitate mai mare de nectar si polen, sursele principale de hrana ale insectelor.

Cicoarea (Centaurea cyanus) denumita popular si albastrea, este o planta mai putin folosita in gradina, pentru ca este considerata de obicei buruiana. Interesant la cicoare este ca ea produce nectar extrafloral, adica elibereaza nectar prin frunze, chiar daca nu este inflorita. In afara de acest aspect, cicoarea face flori frumoase de culoare albastra sau violet si se inmulteste usor, prin seminte.

Alyssum (Lobularia maritima), numita si alisum sau ciucusoara, este o planta anuala cu multe flori mici, albe si frumos parfumate. Este o planta perfecta pentru borduri, mai ales ca atrage insectele benefice pentru gradina, in special o specie care se hraneste cu afide.

cicoarea, ca planta de bordura  alisum, planta de bordura

 

Cicoare si alyssum

Limba mielului (Borago officinalis) este o planta aromata care ne incanta privirea cu grupuri de flori albastre, frumos parfumate. Studiile arata ca limba mielului atrage in mod special chrysopa, insecta care isi depune ouale pe planta. Desi de obicei de la limba mielului sunt folosite frunzele proaspat culese, si florile sunt utilizate pentru a da culoare mancarurilor.

Fenicul (Foeniculum vulgare) are flori foarte frumoase, care dureaza mult timp. Semintele si frunzele de fenicul sunt comestibile, din ele preparandu-se salata si sos de spaghetti.

limba mielului, ca planta de bordura  salix caprea (salcia pitica)

Limba mielului si salcie pitica

Salcia pitica (Salix) este un arbust a carei tulpina atinge in jur de 6 metri si care produce un fel de matisori cu puf si polen, care apar primavara devreme. Arbustul este foarte usor de ingrijit si este potrivit pentru aranjamente florale.

Iarba ornamentala (Miscanthus, Molinia, Panicum, Pennisetum, Ophiopogon sau alta specie) este interesanta prin foliaj, textura sau culoare. Toate speciile de iarba ornamentala ofera adapost pentru insecte, inclusiv pe perioada iernii.

copyright Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • Laleaua Double Polar

  Soi cu aspect decorativ deosebit, ce devine imediat centrul de atentie in orice gradina, aceasta varietate de lalea dubla hibrida are flori de mari dimensiuni, cu o forma speciala

 • Prunele Bluefree

  Soi de prun cu productie buna si fructe relativ mari, dulci, cu o aroma puternica si un colorit placut, un violet inchis cu note indigo, Bluefree poate fi plantat practic in orice gradina, adaptandu-se usor solului si conditiilor climatice din tara noastra.

 • Laleaua Purple Lady

  Un plus de culoare si eleganta pentru orice gradina, lalele din soiul Purple Lady sunt delicate, cu un colorit violet deschis, intens, sunt spre deosebire de alte lalele rezistente la frig si la perioadele geroase, perfecte atat pentru ghivece, jardiniere sau gradini cat si pentru buchete sau aranjamente florale de mari dimensiuni.

 • Cand stim ca solul este pregatit pentru primavara?

  Echinoctiul petrecut doar cu o saptamana in urma aducea tuturor vestea instalarii definitive a primaverii in tara. De acum avem absolut toate motivele sa intram deplin in rolul de gradinari, insa ca in orice activitate complexa, si aici este foarte important sa cunoastem prioritatile.

 • Despre iarna, plante de apartament si boli

  In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face