Platanul - nerecomandat celor alergici

Masiv si impunator, platanul este un arbore decorativ pe care il intalnim adesea in parcuri, pe marginea aleilor sau in gradini, si cum este rezistent la poluarea si praful din marile aglomeratii urbane, dar si la daunatori, frig sau seceta, este de multe ori prima alegere pentru cei care vor sa planteze copaci in orase. Arbore hibrid si adesea cu o longevitate de invidiat, poate atinge dimensiuni impresionante, depasind in medie 20 de metri inaltime. Este usor de recunoscut atat datorita coroanei ample, de forma neregulata, dar mai ales dupa coaja trunchiului, neteda si in nuante de gri-verzui, fiind adesea usor exfoliata, mai ales in cazul platanilor mai batrani.

Infloreste in luna mai, si are nevoie de un loc in plina lumina si cu cat mai mult soare pentru a se dezvolta, precum si de un sol bogat in humus. Platanul ca arbore decorativ are asadar doua avantaje majore, ce explica popularitatea sa in orase – este rezistent si longeviv (poate depasi 200 de ani) si este categoric aspectuos.

Platanul in medicina alternativa

Dar platanul atat de popular in orase poate fi intalnit si in "farmacia verde", unde extractul din muguri de platan este folosit ca un anti-inflamator pentru piele si mucoasa, fiind indicat in cazul celor care sufera de acnee, vitiligo sau urticarie cronica. Extractul poate fi cumparat de la magazinele naturiste sau poate fi preparat, fiind prescris, potrivit specialistilor, doze zilnice de 2-4 mililitri. Pentru cei care vor sa incerce si un adjuvant la tratamentele medicamentoase poate fi o interesanta optiune.

Platanul poate provoca alergii

Din pacate pentru cei care si-ar dori in preajma cat mai mult platani specialistii au demonstrat deja ca in ciuda frumusetii acestui arbore, care aduce mai mult verde in orice zona, este in egala alergenic. Desi infloreste la inceputul verii, in luna mai, platanul va raspandi de pe frunze, de pe trunchi si de pe fructe perisori fini, aproape pe tot parcursul anului, perisori ce pot provoca puternice alergii si inflamatii ale cailor respiratorii. Si cu cat numarul platanilor este mai mare, cu atat efectele alergice sunt, din pacate, mai dese si mai intense.

Foto: wikimedia.commons.org 

 

Articole asemănătoare

  • Sirop de scortisoara

    Un sirop pentru o gama larga de prajituri si creme, excelent pentru o portie de crema de zahar ars, inghetata sau pentru budinca, dar nerecomandat celor care vor sa slabeasca.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • Ceaiul verde in terapiile naturiste

    Potrivit nutritionistilor ceaiul verde este un aliat util in curele de slabire, dar este recomandat si celor care au ajuns in sfarsit la greutatea ideala, dar isi doresc sa o pastreze cat mai usor. Dincolo de gust si aroma acest ceai are putine calorii si intensifica arderile interne, dar nu inseamna ca nu puteti adauga putina miere daca gustul putin amarui (datorita taninurilor) este prea puternic.

  • Remedii naturiste in hipertensiunea arteriala

    In afara tratamentelor conventionale recomandate de medic in cazul celor care au o valoare a tensiunii arteriale peste limitele admise, medicina traditionala recomanda o serie de remedii adjuvante, usor de preparat si cumparat din magazinele naturiste.

  • Merele Bolero

    Soi de mar columnar cu rezistenta buna la frig si daunatori, fructe mari si cu pulpa suculenta, zemoasa, dulce, un aspect frumos si potrivit chiar si celor care fac primii pasi in amenajarea unei livezi, acest Bolero poate fi o buna alegere mai ales daca nu aveti foarte mult spatiu liber.


Warning: fopen(cache/82ae2ee4077cbeef749e7897c8aad796) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139