Merele Bolero

Soi de mar columnar cu rezistenta buna la frig si daunatori, fructe mari si cu pulpa suculenta, zemoasa, dulce, un aspect frumos si potrivit chiar si celor care fac primii pasi in amenajarea unei livezi, acest Bolero poate fi o buna alegere mai ales daca nu aveti foarte mult spatiu liber. Fiind un pom columnar ce atinge la maturitate pana la trei metri inaltime, fara sa necesite prea mult spatiu circular, poate fi plantat intr-un loc din gradina sau livada unde sa aiba cat mai mult soare (desi se dezvolta destul de bine si intr-un loc mai umbrit), pe cat posibil departe de curentii reci de aer. Prefera solurile fertile, eventual le puteti adauga inainte de plantare compost, gunoi de grajd, indepartand pe cat posibil si buruienile. Este o varietate de mar ce poate fi plantata si intr-un ghiveci de mari dimensiuni, suficient de stabil, iar tulpina sa cu numeroase ramuri dese, mici, este surprinzator de rezistenta in timp, chiar si la o productie mare de mere. 
 
Fructele sunt mari, cu pulpa tare, zemoasa, o frumoasa culoare galben-verzui si gust dulce acrisor, cu aroma intensa. Foarte bune pentru gustare, suporta bine depozitarea si transportul, sunt excelente si pentru suc. Se vor recolta in perioada toamnei, de la jumatatea lui septembrie pana in octombrie, si daca aveti loc sa plantati mai multe exemplare, care nu vor necesita ingrijiri deosebite, veti obtine inca din primii ani o productivitate buna spre foarte buna.

Foto: keepers-nursery.co.uk

Articole asemănătoare

 • Merele Golden Delicious

  Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate.

 • Merele Red Delicious

  Mari, cu forma conica, gust dulce-acrisor, pulpa tare si suculenta, de un rosu intens, atragator.

 • Merele Arbat

  Este foarte apreciat pentru fructele sale relativ mari, de forma rotunda, usor turtite si cu un colorit deschis, rosu si galben, miezul merelor fiind suculent, cu gust puternic dulce-acrisor, perfect pentru gustare, suc de mere, gemuri sau alte retete, dar si pentru placinte sau alte produse de patiserie.

 • Merele negre de Arkansas

  Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori

 • Merele Jonagold, un deliciu dulce

  Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale.