Poarta, un element important in amenajarea gradinii

poarta, un element important in amenajarea gradinii (1)

poarta, un element important in amenajarea gradinii (2)

poarta, un element important in amenajarea gradinii (3)

 Dati personalitate gradinii inca de la intrare cu un element comun, dar care poate fi abordat intr-un mod cu totul interesant - poarta.

Dintr-un punct de vedere practic, o poarta nu este nimic mai mult decat o usa, o deschizatura intr-un zid, gard de lemn sau gard viu. Dar gradinarii si toti cei care iubesc plantele stiu ca portile sunt elemente care fac trecerea de la spatiul privat la cel public si care au o influenta pentru amandoua. 

La amenajarea unei gradini, o poarta plina de personalitate poate avea efecte diferite: ea poate sa invite sau sa intrige, sa nasca curiozitate, insa in acelasi timp poate fi impozanta si de netrecut.

Oricum, la intrarea in curte sau in casa, poarta face o prima impresie puternica vizitatorilor despre gradinar si gradina sau curtea pe care o vor vedea.

Fie ca este realizata pentru intrari mari sau mici, design-ul unei porti bune trebuie gandit dinainte. Poarta va fi inalta, va fi plasata la intrarea in curte, se va circula foarte des pe ea sau va fi o poarta mica, rar accesata? Portile mici pot fi mai simple si practice, dar trebuie neaparat sa fie la fel de durabile si sigure.

Orice poarta, desi este primul element decorativ observabil intr-o gradina, este destinata sa fie folosita destul de des; in acest scop va vor fi de ajutor niste balamale metalice, foarte rezistente.

Si pentru ca poarta principala face prima impresie, afectand intr-un fel atmosfera gradinii, un lucru in plus ar fi ca aceasta sa dea un sentiment de bun-venit vizitatorilor, dar si de siguranta. Poarta trebuie sa ofere protectie pentru copii si animalele de companie? Atunci folositi lemn masiv si inchizatori sigure.

Vreti sa va ofere siguranta, dar sa nu fie fabricata dintr-un material masiv, ci sa lase loc privirilor? Luati in considerare fierul forjat. De asemenea, ganditi-va bine si in ce loc veti amplasa poarta. Desigur, accesul rapid este foarte important, dar ea poate fi plasata si in asa fel incat atunci cand se deschide sa ofere privirilor cel mai frumos colt din gradina.

1. O poarta de gradina bine aleasa trebuie sa aiba un design care sa se imbine perfect cu stilul arhitectural al casei, cu materialele folosite pentru finisarea ei si, desigur, cu dimensiunea acesteia.

poarta 2

 2. Pentru ca poarta sa indeplineasca un dublu rol - element arhitectural si in amenajarea gradinii, ea trebuie sa iasa in evidenta. Acest model se aseamana cu cel anterior, dar gardul este mai inalt si decorat cu un model scandinav.

poarta 3

 3. O poarta poate sa serveasca doar scopului de a anunta cu gratie ca sunteti pe cale sa intrati intr-un loc deosebit. Ea poate fi facuta din ramuri de cedru sau alt tip de lemn.

poarta 4

 4. O poarta buna nu trebuie sa coste neaparat o avere. Un exemplu bun in acest semn este poarta de gradina din poza alaturata. Este facuta din lemn si flancata de doua colonade mici din caramida. Are un aspect informal, de antichitate, si este elementul perfect pentru a face trecerea in refugiul verde.

poarta 5

 5. Portile cu structura solida, plasate in acelasi loc de atat de mult timp incat au devenit o partre indispensabila din gradina pe care o protejeaza, sunt printre cele mai interesante. Un astfel de exemplu este aceasta poarta, pe jumatate acoperita de iedera.

poarta 6

 6. Iubitorii de antichitati stiu ca "nou si imbunatatit" nu inseamna intotdeauna mai bine. Exemplul alaturat prezinta o poarta in stil frantuzesc de secol al XIX-lea, cu un design aerisit.

poarta 7

 7. Si portile duble pot atrage privirile curiosilor, mai ales daca sunt din fier forjat. Iedera si plantele ornamentale de la baza ii dau un aspect unic.

poarta 8

 8. Fierul forjat, element definitoriu pentru design-ul mediteraneean, se potriveste perfect cu stucaturile si caramida, dupa cum se vede in imaginea alaturata. Portile de fier forjat au o viata lunga si nu necesita ingrijiri speciale.

poarta 9

 9. O intrare arcuita, acoperita in intregime cu iedera poate ascunde de fapt o poarta solida, fabricata din lemn rosu si barne groase. Finisajul este responsabil pentru aspectul de vechi.

poarta 10

 10. O arcada, spalier sau un mic acoperis care sa acopere poarta pot transforma acest element util intr-un ansamblu interesant pentru amenajarea gradinii.

poarta 11

 11. Pentru cei care iubesc florile, nimic nu este mai ingrozitor decat o poarta golasa, fara plante in jurul ei. Este stiut faptul ca florile si plantele cataratoare cum este iedera "imblanzesc" liniile dure si suprafetele plate ale portilor cu foliaj bogat si culoare. Folositi plante care sa exprime personalitatea dumneavoastra sau alegeti dintre fasole ornamentala, trandafiri cataratori, iedera, rochita randunicii, zorele...

Sursa:
www.bhg.com

Articole asemănătoare

  • Patru remedii naturiste folosind ceai verde

    Datorita antioxidantilor ceaiul verde, baut cu sau fara miere, este un aliat important in perioada racelilor de sezon sau chiar cand ne-am imbolnavit, pentru ca va intari sistemul imunitar si il va ajuta sa lupte mai usor cu boala. Iar daca adaugati si putina zeama de lamaie sau ghimbir ras ceaiul nu va capata doar un gust mai placut, ci va fi si mai bun datorita vitaminei C.

  • Bucataria uzbeka. Reteta de Lagman

    Uzbekistan este una dintre tarile de pe Drumul Matasii si poseda o istorie pe masura. Dincolo de vestigiile istorice care amintesc de vremuri apuse, arta culinara detine un rol important in cadrul a ceea ce astazi numim generic “mostenire culturala”.

  • Uleiul esential de pin si aromoterapia

    Uleiul esential extras din ramuri proaspete si ace de pinus sylvestris detine un rol important in aromoterapie, avand proprietati remarcabile si fiind accesibil si ieftin.

  • Paste cu sos de ton si legume

    Consumul de ton este recomandat de nutritionistii din intreaga lume, datorita continutului sau bogat in acizi grasi Omega-3, care au un rol important in reducerea colesterolului si tensiunii arteriale. Tonul ii asigura organismului nostru fibre, proteine si substante nutritive, fiind alegerea ideala in materie de peste gras.

  • Cum trebuie sa arate o terasa in gradina

    Terasa, un element important in spatiul din gradina, este, de obicei, un spatiu in aer liber, destinat pentru a lua masa ori pentru recreere.


Warning: fopen(cache/166bbaa21af74e9277b17f80cfd2a2f6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139